Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли чрез жребии, номерата на партиите и коалициите в бюлетините за гласуване за изборите за Народно събрание. Вотът ще се проведе на 27 октомври. Желание за участие са заявили 19 партии и 9 коалиции. Предизборната кампания ще започне в 00:00 ч. на 27 септември.

Със свое решение от днес, ЦИК  обяви следната поредност на номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.:

1 ПП ДОСТ
2 ПП ГЛАС НАРОДЕН
3 Социалистическа партия Български път
4 ПП ВЕЛИЧИЕ
5 Булгари
6 МОЯ СТРАНА БЪЛГАРИЯ
7 ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД
8 ДПС-Ново начало
9 БРИГАДА
10 Партия на ЗЕЛЕНИТЕ
11 ПРАВОТО
12 ВЪЗРАЖДАНЕ
13 АЛИАНС ЗА ПРАВА И СВОБОДИ – АПС
14 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ – НД
15 БСДД – ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ
16 СИНЯ БЪЛГАРИЯ
17 ПП МЕЧ
18 ГЕРБ-СДС
19 АТАКА
20 ПП НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА
21 ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ
22 КП СВОБОДНИ ИЗБИРАТЕЛИ (РБ, ССД и ЗС)
23 БТР – БЪЛГАРИЯ НА ТРУДА И РАЗУМА
24 КОЙ
25 КП РУСОФИЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ
26 КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ
27 БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД
28 БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА

Определеният пореден номер е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната и се отпечатва/изписва върху бюлетините и протоколите на СИК и РИК в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

В бюлетините и в протоколите на СИК и РИК наименованията на партиите и коалициите се изписват без кавички.

Когато партия или коалиция не е регистрирала кандидатска листа за народни представители в съответния изборен район, в бюлетината не се изписва нейният номер и за нея не се оставя празен ред. Когато партията или коалицията не е регистрирала кандидатска листа в нито един изборен район или когато регистрацията е обявена за недействителна или е заличена, в бюлетината за гласуване определеният номер по жребий не се изписва и не се оставя празен ред за съответната партия или коалиция.

Номерата на независимите кандидати в изборите за народни представители получават номер в бюлетината, следващ номера на партиите и коалициите съгласно поредността на регистрацията на независимия кандидат от районната избирателна комисия.