Юлиян Петров, председател на СО „Подкрепа“

Българската образователна система не може, а българската държава в лицето на политическия елит не само не може, но по-скоро не иска да интегрира ромите, независимо от всякакви мероприятия по този повод – цигански декади, програми, и заявени намерения. Не по-малък е и отпорът от страна на болшинството от този етнос да приеме нормите на поведение, да се съобразява стриктно не само с правата си, но и със задълженията си като част от гражданското общество на България. Безсилно е българското училище да се справи с тежкия проблем на интеграция без помощта на институциите и коректното отношение на многобройните неправителствени организации, които често по-скоро пречат, отколкото да съдействат на процесите. За съжаление, случаите, като този в Берлин на нечовешко и абсолютно недопустимо поведение на представители на този етнос, ще се множат, а калта ще облее всички български граждани. И това не е безпочвено пророчество, а жестока реалност.

Нееднократно Синдикат „Образование“ повдига темата за циганската интеграция в българското училище. В новия закон за предучилищно и училищно образование, плод на творческия напън на г-жа Милена Дамянова, няма и намек за ефективен начин за решаване на растящия лавинообразно проблем с децата и ученици – роми. Безпроблемното и безпрепятствено преминаване от един клас в друг в началния етап на образование, а дори и до осми клас, игнорирането на правилата избирателно за учениците роми, безнаказаността и нескончаемите компромиси с тяхното поведение стимулират не само лошото им възпитание, но и създават предпоставки за асоциалното им мислене и поведение. Българското училище е задължено да обхване и преведе безусловно тези ученици, като автоматично преминават от клас в клас, от етап в етап, без значение от нищожния обем знания, които придобиват, без значение дали изобщо влизат в класната стая, без оглед на хилядите неизвинени отсъствия, които тези ученици правят. Общинските власти, вместо да съдействат на образователните институции, да привеждат законовите норми в действие, създат едно псевдопартньорство с ромската родителска общност, създават им усещане, че техните деца ще бъдат толерирани в училище, а после и в обществото, отнемайки правата и равния шанс за всички останали ученици от български и друг, различен от циганския, етнос. Облечените във власт управници, вместо да служат на народа си, винаги следват своя интерес – спечелване на избори. В преследването на тази своя цел особено важно за тях е спечелването на циганския вот, цел много по- важна от факта, че с това се потъпква гражданското образование и патриотично възпитание и се срива моралът на обществото.

Училищните делегирани бюджети стаха могъщо средство в дискредитацията и убиването на авторитета на учителите, училището и образованието. Вместо да пази вековните български традиции, духовните ценности, завещани ни от достойни и достолепни българи, вместо да бъде център и опора в преломни и тежки години, чрез грешни политики в училищата се налага и все по-убедително утвърждава безнаказоността, толерирането на ромския етнос. Това доведе до такива извращения, като нечуван и невиждан в историята ни агресивен рекет на ромските родители към училищните власти и други институции с презумцията, че тяхното дете е крачеща хилядарка и от него зависи финансовата обезпеченост на хората, заети с изграждането и образоването на бъдещите граждани на държавата. Заплатата на директори и учители стана мощен стимул за безнаказаност и хаос в училищата с ромско присъствие. Множат се случаите, когато, като условие за записване на ромски ученик в училище, родителите се пазарят да получат за това поне 100-200 лева.

Недопустимото, дискриминационно и агресивно отношение към жените, демонстрирано и в случая в Берлин, е традиционното потъпкване на личността на жената за циганския етнос. Доминацията и демонстрираната безгранична власт на индивидите от мъжки произход, безсрамната търговия с млади девойки и жени сякаш са стока, ранните нерегламентирани, но не и санкционирани от съответните органи, цигански бракове, неглижирани и подминавани без последствия от българските институции, са все предпоставка за деградация и асоциално поведение на циганския етнос у нас. Момичетатат от цигански произход се спират от училище и се лишават от образование най-често, когато са едва в 7-8 клас, за да се изплзват в търговията с плът, т.е. да се изтъргуват на циганската борса като булки.

Образователната система в България години наред отказва да признае и приеме, че с ромските деца и ученици трябва да се работи на друга скорост, достъпна за тях. Наложително е да се работи с техните родители от всички институции, да се привличат родителите за истинско партниране в образователния процес. Важна е и ролята на точната и реална оценка в обучението и възпитанието на децата, но обективно и справедливо, а не да е резултат от предизборни сметки. Само истината може да даде на тези деца и ученици равния шанс в живота и ще прекрати практиката да бъдат заложници на болни политически амбиции.

Обществото ни, образованието ни и държавата ни е изправена с този казус пред дилемата: истинска, ефективна интеграция, започваща още в детската градина и училище в работещо партньорство с всички заинтересовани български институции или повсеместна „циганизация“ и превръщането ни не в народ, а в население, не в държава, а в територия с правила извън всякакви цивилизационни ценности. Тогава такива прояви на дива и отвратителна агресия, която се случи в Берлин и Испания, ще бъдат нормални и естествени за обществото на джунглата..

Синдикат „Образование“ отказва да приеме деструктивните политики и отношения и заявява, че ще се бори активно за единствения правилен път за България – пътя на цивилизация и социално общество с права, но и строго спазване на задължения и отговорности.

10 коментара

  1. Ако на Юлиян Петров толкова не му се занимава с циганите в образованието, нека тогава да помогне на Не Пипай Моята Гимназия.

  2. Ромо-индо-циганите са непоправимо зла ,граблива ,заразна ,мързелива ,безотговорна ,коварна,свръх-грозна и по животински кръвожадна ИНДИЙСКА НАРОДНОСТ.Те са Индийци ,произлизащи от областите Раджастан и Гуджарат в Индия и затова само там в родната си Индия сред дивите си съплеменници те могат да бъдат успешно приобщени обществено и народностно .Тук в България и в Европа единствено смучат милиони евро за тяхното изхранване ,подслоняване ,лекуване ,израждане  и размножаване само и само да има кой до безкрайност да души ,граби ,коли ,корми Българи и Български деца  ! Милионите евро ,които ни поглъщат всяка година почти двата милиона Ромо-индо-цигани обитаващи страната ни идват от данъците ,които ние Българите плащаме и вместо тези милиони да бъдат оползотворени от нас Българите те отиват в гърлата на Ромо-индо-мангалите.Само окончателното им и законно връщане в държавата на произхода им Индия ще реши в много отношения жизнено важни за нас въпроси и най-вече след изселването на Ромо-индо-циганите улиците и площадите на България ще бъдат спокойни и няма да трепери човек ,че децата му или родителите му може и да не се приберат след разходка .защото някой пиян Ромо-индо-циганин ги е заклал и ограбил в тъмното.По начало ако в България не е имало Тюркутско робство никога е нямало да има и толкова много Ромо-индо-цигани ,защото Тюркутите коварни са преселвали умишлено Ромо-цигани от Северна Индия ,за да им използват прословутата индо-циганска жестокост и чрез тях да държат по -лесно в подчинение поробените нашите предци и останалите поробени народи на Югоизточна ЕвропНадявам се висшите държавници на Европа по-скоро да се осъзнаят и по-скоро да приемат закон за окончателното изселване на РОМО-ИНДО-ЦИГАНИТЕ от Европа и от България най-вече (защото в държавата ни са най -много!) и връщането им завинаги в родната им Индия.И там да си им поемат грижата техните си кръвнои събратя Индийците.

  3. За да се интегрира човек трябва да го пожелае кои каза че на сила ще станат нещата вие сте по прости от циганите

    1. но пък парите са интегрирани… то и Цветелин Кънчев от Евророма го призна, но парите били в конкурентите му…

  4. Преди 17 години наблюдавах отблизо т.нар. интеграция – до 1999г. у нас имаше регистрирани 76 ромски фондации и неправителствени организации /описани в едно луксозно издание/. Те получиха сериозни суми, по-голямата част не от държавата… Не съм разбрала някой правораздаващ орган да е попитал някоя от тях какво е свършила…

    1. А да сте чула сега някой правораздавателен орган да е попитал накъде и за какво са отправени 10-те милиона лева,отпуснати от правителството за Хитрино,плюс още повече от милион и половина дарени по “Заедно за Хитрино” и плюс”отвоюваните лично от Борисов ?!” още 20 милиона евра? При положение,че специалисти се произнесоха,че за ремонт на пострадалите къщи и за построяването на нови на мястото на съборените ще са нужни не повече от 2 милиона?!При това софийска семейна строителна фирма подарява две къщи,които ще построи?!Дали не се готви ново раздаване по “голяма обществена поръчка” или направо ДАВАНЕ на т.н.”наши фирими” по мотив,че възстановяването на къщите е спешно?!

    2. Uliana Usheva ,Поживем,увидим!
      Инак за ПРОСТОТИЯТА имаш предвид Оставката Борисов,нали?!Не вярвам да се самоопределяш като такава!

    3. Kiril Georgiev Преди всичко имам предвид НЕВЕЖЕСТВОТО! Професионално погледнато /първата ми специалност е строителен инженер/ осигурените средства още не са усвоени…. Разчистване, проектиране, пък чак тогава строителство… Този филм сме го гледали. Когато след 1986-та възстановявахме Стражица /което продължи години, а хората през това време живееха в подарените фургони/, всяка еднофамилна къща струваше 36 хиляди… Отделно за инженерната инфраструктура отидоха милиони… Сега цените са в ПЪТИ по-високи. Ама нали всеки разбира от футбол, политика и … строителство. И важното е по всеки повод или без повод да повтаря: “Краставицата съдържа… процента вода”… Повтаряйте си го, щом ви изпълва с чувство за значимост!

    4. Uliana Usheva а след потопа в с.Бисер не стана ли същото?!Защо се връщате чак в 1986 г.?Само заради цвета на управлението ли?Нали сте принципен инженер?!
      И сега от 2012 г.насам 21 семейства чакат да им бъдат възстановени къщите?

Comments are closed.