muzei1206141Заместник-областният управител Цецка Димитрова взе участие в Третата национална среща „Музеите и устойчивото развитие“, организирана от Регионалния исторически музей – Ловеч, община Ловеч, Министерството на културата и Българският национален комитет на ИКОМ, който е представител на Международния съвет на музеите към ЮНЕСКО. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

При откриването на конференцията Цецка Димитрова заяви, че „Ловеч е един от най-значимите за българската история градове, но истинското богатство са неговите граждани.“ Тя допълни, че в Ловеч са написани основополагащите страници от българското историческо наследство. Освен зам.-губернаторът сред официалните гости бе и заместник-кметът на Ловеч инж. Младен Младенов, който също поздрави организаторите, в лицето на Капка Кузманова, директор на Регионалния исторически музей – Ловеч, за провеждането на значимата за града културна среща.

Подтемите за презентациите на музейните специалисти тази година са „Туризмът между атракциите и музеите“ и „Личностите на България – забравени или неоценени“. Националната среща се провежда под патронажа на Министерството на културата, в лицето на Валентина Димитрова от отдел „Културно наследство, музеи и изобразително изкуство“.

Третата национална среща „Музеите и устойчивото развитие“ събра на едно място представители на голяма част от историческите музеи у нас, научни работници, университетски преподаватели, неправителствени и бизнес организации, свързани с културата в България.

Тазгодишната среща за пръв път се провежда извън пределите на столицата. Домакини на първите две срещи са били Националният музей „Земята и хората“ и Националният политехнически музей и ще продължи до петък, 13 юни.