9942 лица и семейства от област Ловеч са подали молби за отпускане на целева помощ за отопление. Отпуснати са на 8298, отказ са получили 1397, в процес на обработка са 247 молби. Това сочи информацията към 30 септември на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“, предоставена на областния съвет за тристранно сътрудничество.

Заявления за помощта се подават до 31 октомври, тя се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември до 31 март. Общият размер на целевата помощ за отопление за отоплителен сезон 2022/2023 г. е в размер на 623,55 лв.

Междувременно вчера правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи от 20 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2022 г. Средствата ще се използват за изплащане от Агенцията за социално подпомагане на еднократна финансова подкрепа за отопление в размер на 400 лева. Право да я получат ще имат хората и семействата, които са получили отказ за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон поради превишение на определения диференциран доход с до 40 лева или поради неизпълнение на изискването за 6-месечна задължителна регистрация като безработни в дирекциите „Бюро по труда“. От тази подкрепа ще могат да се възползват и хората, които отговарят на нормативните критерии, но не са подали документи в определения за това срок.