Целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 са получили 8761 лица и семейства от област Ловеч. Подадените за това заявления са 10 120, като заповедите за отказ са 1357. Това съобщи на заседание вчера на областния съвет по тристранно сътрудничество директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Ловеч, Снежанка Алексиева. Тя отчете резултатите на дирекцията за изминалите девет месеца на годината.

Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ е териториално поделение на Агенцията за социално подпомагане и осъществява координация и контрол на дейността на четири дирекции – в Ловеч, която обслужва населението на общините Ловеч, Летница и Угърчин, в Тетевен, в Луковит – с териториален обхват общините Луковит и Ябланица, и Троян (Троян и Априлци).

За периода отпуснатите по чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане месечни помощи са 791.

Осигурена е подкрепа за семейства с деца по проект “Подкрепа за уязвими домакинства- „SAFE“ за направени разходи за отопление. Еднократната добавка са получили 7181 семейства с деца от уязвими групи за компенсация на повишените разходи за електрическа и топлинна енергия през миналия отоплителен сезон. Средствата са за семейства, които в периода април 2022 – март 2023 г. са взимали месечни помощи за деца до завършване на средното образование, но не повече от 20-годишна възраст.

7434 са отпуснатите месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средното образование, но не повече от 20-годишна възраст. А за деца с увреждания те са 635.

17 449 лица са получили месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания.

Еднократна помощ за ученици, записани в първи, втори, трети и четвърти клас през учебната 2023/2024 г. са получили 2942 родители, а 871 – еднократна помощ за ученици в осми клас.

През деветмесечието в дирекциите в областта са подадени 232 заявления за ползване на социални услуги. По реда на Закона за закрила на детето са издадени 17 заповеди за настаняване в социални услуги, 115 направления за ползване на социални услуги и 27 заповеди за насочване ползването на социални услуги.

В област Ловеч има 40 приемни семейства, като в 12 от тях няма настанени деца в момента. В ход е набиране на информация за желаещи семейства за отглеждане на деца с увреждания. По отношение на осиновяванията – децата са настанени в приемни семейства, като всички на възраст от 0 до 3 години са осиновени.