Художествената галерия в Ловеч вече се именуване на името на известния художник проф. Теофан Сокеров (1943 -2020). Това решиха съветниците по време на деветото заседание на Общински съвет – Ловеч, на 28 май /четвъртък/ 2020 г. Гласуването на общинските съветници посочи 31 гласа „За“, без нито един глас „Против“ или „Въздържал се“. Към присъстващия в заседателната зала на Община Ловеч настоящ директор Валентин Узунов нямаше въпроси, което сочи, че предложението се приема без никакви възражения.

Теофан Сокеров е роден на 3 май 1943 г. в Ловеч. Почива на 8 януари 2020 г. Той завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“, Ловеч (1961). Учи в ВИИИ „Николай Павлович“ в София, специалност Живопис при проф. Петър Михайлов и успешно завършва през 1969 г. Работи няколко години като свободен художник в родния си град, където сътворява първата си картина „Възпоменание“. В периода 1971-1982 г. е председател на Съюза на художниците в Ловеч. Установява се в София, където от 1994 г. е професор по живопис в НХА. От 70-те години реализира десетки самостоятелни и групови изложби. Автор е на многобройни кавалетни и монументални произведения.

Сред неговите постижения е художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква на Царевец във Велико Търново. В Ловеч негови стенописи има в Дом „Преслав“, в Съдебната палата, музея на Васил Левски и други сгради. Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария.