spin41216-3Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. В тази връзка ОСНВ, екип от Превантивно- информационен център за борба с наркотичните вещества /ПИЦ/ гр. Ловеч, сдружение „Знание“ , Ловчанско читалище „Наука-1870г.“ организираха Форум театър, който се състоя в Ловчанско читалище „Наука-1870г.“ Участие взеха ученици от: ПЕГ-Ловеч; ПГМЕТ-Ловеч; ПГВМ „Проф. д-р Димитър Димов“; СУ „Тодор Кирков“; ПМГ-Ловеч; СУ „Св. Климент Охридски“.

Също така бяха разпространени здравнообразователни материали във връзка с ХИВ/СПИН. Учениците бяха запознати с някои видове болести, как става заразяването, техните симптоми, лечение и предпазване. Целта е да бъдат подготвени за всяка ситуация, защото никога не се знае, какво може да се случи, кого и къде може да се срещне.

През 1988 г. Световната здравна организация в стремежа да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата организация – World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

spin41216Световният ден за борба със СПИН е началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието, информираността на хората, относно ХИВ- инфекцията, както и ден за съпричастност към засегнатите от болестта.

Мотото на кампанията тази година е „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“ („Hands – up for HIV prevention“). Кампанията е фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи, превенция на предаването на ХИВ, изследване, антиретровирусно лечение и вирусна супресия. Насочена е към преодоляване на бариерите, които пречат на подрастващите момичета и момчета, групите в най-висок риск от населението и хората живеещи с ХИВ за достъпа и използването на тези услуги.