Общинските съветници приеха бюджета на Община Ловеч за 2019 година с 19 гласа „За“, 11 гласа „Против“ и два гласа „Въздържал се“. Това съобщават от пресцентъра на Общински съвет.

Това стана след искане на независим общински съветник за повторно гласуване, защото „бил заслепен“ от фотографска светкавица и не успял да натисне червен бутон. В резултат второто гласуване вдигна с един глас подкрепата, защото първото гласуване бе 18 гласа „За“, 11 гласа „Против“ и един глас „Въздържал се“. Финансовата рамка бе подкрепена от съветниците на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и някои независими депутати. Представителите на БСП гласуваха „Против“.

Над три часа продължиха дебатите по този най-важен финансов документ на институцията. Проектът на бюджета бе представен от зам.-кмета Цветан Георгиев. Това е рекорден бюджет като цифри – 45 473 492 лева е стартовата финансова рамка. За сравнение през 2018 г. бюджетът възлизаше на 36 834 210 лв., а през 2017 г. – 35 096 016 лв.

Опозицията още в началото декларира, че няма да подкрепи предложената финансова рамка. Страцимир Петков от „левицата“ изтъкна, че „не вижда акцент в бюджета и ще гласуват против“. Общинският съветник Минчо Казанджиев също намери редица несъвършенства, но призна, че има значително увеличение на парите.

Стратегическите цели на документа са постигане на устойчив икономически растеж, целенасочено привличане на инвестиции, осигуряващи устойчиво икономическо развитие, повишаване на жизнения стандарт на жителите на общината, както и запазване обема на предоставените услуги и повишаване тяхното качество.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и зам.-кметът Цветан Георгиев обстойно отговориха на всички въпроси и съмнения. „Аз не ви подценявам, уважаеми общински съветници, и точно затова не ви представям тук подробно целите, политиките и стратегиите. На общественото обсъждане представихме много подробно всичко това. Самият факт, че бюджетът е с 8 639 282 лева по-голям от предишния, говори много“, каза кметът на Ловеч.

1 коментар

Comments are closed.