Павлин Иванов

След като се оказа, че въпреки заповедта на кмета да не се гърмят пиратки на Нова година, градът беше като малък Бейрут, да поговорим още малко за контрола или по-скоро за неговата липса. Истината е, че контрол реално няма почти в никоя сфера, стига да не бъдете нарочен за отстрел.

Днес темата е как Община Ловеч контролира събирането на пари от билетчета за Деветашката пещера и паркингите в града.

Деветашката пещера е един от най-посещаваните туристически обекти на територията на общината. Заради интересът към нея, в общинската хазна влизат близо 100 000 лв. годишно. Въпросът е колко пари НЕ влизат?

От години има индикации и сигнали, че част от приходите от посещенията на туристи в пещерата,  остават в хората, които продават билетчета. Схемата е проста и работеща. Идва малка или не толкова малка група посетители, човек продаващ билетчета вероятно ги преценява и според анализа си, им предлага друга сделка. Вместо да платят по официалните цени и да им даде билетчета, иска да му дадат по-малка сума пари, но без да дава документ за това.

Хората вероятно са доволни, че посещението им е излязло по-евтино. Бизнеса върви, а единственият губещ е общинския бюджет.

Това се знае и от ръководството на Община Ловеч. Не веднъж въпроса е поставят от журналисти. От администрацията казват, че си вършат работата и има освободени охранители (те продават билетчеата) и всичко е под контрол.

По Закона за достъп до обществена информация поисках следната информация:

  1. Колко и кога са извършените проверки от Община Ловеч на служителите събиращи такси от вход на Деветашката пещера и паркингите в град Ловеч за периода 1.01.2019 до 19.11.2019 г.
  2. Копие от протокол или друг официален документ, описващ констатациите и резултатите от извършените проверки за периода 1.01.2019 до 19.11.2019 г. по т.1.

 

От Община Ловеч ми дадоха поисканата информация в срок. И тук вече, всичко си идва на мястото!

Протоколите всъщност са листи от някаква тетрадка. Вероятно е официалната тетрадка за тази цел. На общо 5 странички са данните от извършените „проверки“. От данните в тетрадката се вижда, че Деветашката пещера е проверявана цели 3 пъти за 11 месеца. Паркингите, макар и да не се знае кои точно, са проверени общо 10 пъти за 11 месеца.

Както ще видите, пише, че служителя Х е проверил служителя Y и всичко е точно.

Въпреки, че от нещото наречено протокол, не се разбира кой точно паркинг, можем да бъдем спокойни, че нарушения не са установени. Т.е. Община Ловеч, нито веднъж за 11 месеца и 13 проверки (толкова много!) не е установила, че някой пипа и лишава бюджета от пари. А как точно са освободени служители, за които зам. кмета Венци Христов сподели и на базата на каква констатация, след като всичко е наред по документи, остава някаква сериозна загадка за логиката на нормалния човек.

Далеч не искам да влизам в клишето, че и тези контролни функции на Община Ловеч са поредната „пунта мара“, защото уважавам труда и отговорността на свестните и работещите съвестно служители.  Но няма как да не отбележа, че има и такива служители, които съвсем не са света вода ненапита. И тук идва проблема: Как ръководството на Община Ловеч контролира и опазва парите на града?

От дадената информация, видима от снимките … просто никак!

А като се загледа човек в представените „документи“, няма как да не се породят едни съмнения, че някой умишлено оставя недобросъвестни служители да работят за себе си, възползвайки се от положението си, вероятно прикривани срещу нещо.

Но, това са само едни съмнения.

 

Бел. р.: В снимките имената на проверяваните служители и на проверяващият ги са изтрити от “Ловеч днес”