От 28 до 30.06.2024 година, сред живописната природа и в селата, сгушени между Севлиево, Ловеч и Летница ще се проведе десетото, юбилейно издание на фестивала Jazz под звездите на Деветашкото плато“.

Всяка година публиката на фестивала се увеличава и обхваща все повече и по-разнообразни възрастови и обществени групи от цялата страна. Затова в трите дни сме планирали събития, адресирани както към твърдото ядро джаз – любители, така и към семейства с деца, подрастващи и хора с интерес към музиката, отворени към нови стилове и жанрове.

В първата вечер започваме с концерт на триото „ДжаЗта праста“ – Мартин Любенов, Ангел Демирев и Михаил Иванов. Формацията обединява музика от различни традиции и етноси – ще звучат мотиви от българския, турския, сръбския, румънския и циганския фолклор, представени чрез езика на джаза и импровизацията.

Втория ден сме разделили на три части:

  • Джаз – лектория „Джазът – традиции и предизвикателства“с участието на професор Владимир Радулов, пианист, педагог и дългогодишен водещ на предаването „Джаз студио“ по БНР. Лекторията е насочена към широката публика и има образователно – информативен характер, като интересни факти от историята на джаз – музиката ще бъдат разказани и музикално онагледени от професор Радулов.
  • Безплатен майсторски клас „Джаз импровизация“ за млади таланти от цялата страна, в които ще се включат ученици и студенти отмузикалните училища в страната. Майсторският клас ще се проведе под ръководството на Константин Костов, пианист и преподавател с богат творчески опит в страната и извън нея: той участва във фестивали и събития и преподава в Германия, Русия, Полша, Япония. Първите две събития ще се проведат в „Старата Мелница“, реновирана преди няколко години от сдружение „Деветашко плато“.
  • На вечерния концертна сцената край пещерата Гарваница ще се срещнат над 15 звезди на българския джаз, а акцентът в програмата ще бъдат нашите специални гости от Испания – певицата Карме Канела и пианистът Жуан Монне, които за първи път гостуват у нас. Към тях ще се присъединят и Арнау Гарофе, Димитър Карамфилов, Атанас Попов и Петър Терзиев, създавайки интернационален проект специално за събитието. Авторска музика и аранжименти ще представят също Стийв Хамилтън, Константин Костов, Димитър Благоев и др. В концерта ще се включат със джаз-варианти на фолклорни песни и дамите от фолклорната група към НЧ „Развитие – 1872“, село Горско Сливово, осъществявайки връзката с местната общност. Традиционно, вечерта ще бъде открита с диксиленд-шествие, в което музикантите тръгват от пещерата „Гарваница“ и свирейки стигат до сцената, за да дадат начало на събитието. А последващият джем – сешън продължава до зори.

В неделната сутрин музикалното матине “Джаз за деца” е специално насочено към децата и техните родители. Това събитие ще се проведе за трети път в Деветашкото плато под вещото ръководство на Венцислав Благоев и вече се очаква с нетърпение, особено от младите семейства с деца от района.

Фестивалът „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ цели популяризиране на джаза сред местната общност и създаване на качествен културен продукт в селски район, отдалечен от големите градски центрове. Събитието се стреми към обогатяване на културния и социалния живот на местните хора и общините в района и изграждане на култура и естетически вкус към джаза сред нови публики.

Друга цел на фестивала е да популяризира Деветашкото плато като превърне любители на джаза от цялата страна в редовни посетители на района. Затова атрактивната тридневна програма е насочена към широк спектър от възрастови и обществени групи.

Събитието е с вход свободен. То се организира от сдружение „Деветашко плато“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на общините Летница, Ловеч и Севлиево, както и на индивидуални и корпоративни дарители. Музикален директор на фестивала е джаз – тромпетистът Венцислав Благоев, носител на наградите „Златно перо“ и „Кристална лира“ за принос към българската култура.