Ученици от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ се класираха на 3-то място в първото издание на онлайн състезанието „Предизвикателството на науките“ (Défi sciences), организирано от Френския институт в България. В него взеха участие отбори от 5 ученици от 9 езикови гимназии с преподаване на френски език.

Целта е да се насърчи използването на учебните помагала по общообразователни учебни предмети на френски език, изготвени в рамките на програма на Министерство на образованието и науката на Република България, по-специално учебните помагала по химия (10-ти клас), биология (9-ти и 10-ти клас),  география (9-ти и 10-ти клас), история (9-ти и 10-ти клас) и философия (10-ти клас).

Състезанието се проведе онлайн чрез приложението Zoom в няколко кръга, като въпросите бяха задавани посредством Kahoot и обхващаха теми от петте образователни предмета (география, биология, химия, история и философия) независимо от това дали изброените са изучавани или не на френски език.

В отборът на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, който достигна до полуфинал, се включиха ученици от 10 Е клас – Александра Борисова, Калина Райковска, Яна Печева, Илиян Василев и Николай Янкулов.