Ученици от ОУ „Христо Никифоров“ постигнаха успех на европейско ниво, като донесоха победа за училището чрез участие в инициативата „Leonardo 4 Children,“ организирана от фондацията „Carano 4 Children“ в Брюксел. Те се включиха в категория „Басни“. От трите направления: Климат, Равенство, Мир, фокусът им беше върху Равенството. Техните произведения, озаглавени „The Little Wren“, се откроиха сред близо 200 кандидатури от различни страни, като успяха да се класират на първо място.
Участниците са: Дария Димитрова, Борислав Трифонов, Кристиан Стоянов, Борислава Пламенова,

Дария Златинова /3. “б“/; Ана-Мария Милева, Рая Димитрова, Християна Панчева, Наталия Иванова и Ваная Янчева /4. “а“/, а учителите, които ги подкрепиха в тази инициатива, са Бистра Спасова, Мариета Маркова, Татяна Шейтанова и Пенка Петрова /родител/. Техният труд символизира предоставянето на равен шанс за всички ученици, насърчава толерантността, разбирателството и допринася за поддържането на спокойна атмосфера в училището.

Церемонията по награждаването се състоя в Брюксел на четвърти октомври. Наградата беше връчена лично от Алесандро Карано – президент на организацията.