Учениците от Американския колеж в София завоюваха най-много първи места на националното състезание по математика за езикови гимназии и средни училища с разширено изучаване на чужди езици, съобщи БНР. Състезанието се състоя за 22-ри път в Ловеч с участието на над 250 ученици от цялата страна, разделени в пет възрастови групи от VIII до XII клас.

Възпитаниците на Американския колеж Петър Ивановски, Валери Ванков, Иво Йорданов и Александър Желязков спечелиха състезанието съответно във възрастовите групи 8-и, 9-и, 10-и и 11-и клас.

При най-големите победител стана Давид Петров от Гимназията за изучаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора.

„Темата за нас беше сравнително доста трудна. Беше голямо предизвикателство, но общо взето математиката си остава типична. Справихме се. Всъщност аз я виждам като фундамент за живота до голяма степен, обясняваща света около нас“, сподели той.

Заелите първите три места при дванадесетокласниците са получили отлични оценки, които са валидни за кандидатстване във Факултета по математика и информатика към Софийския университет.

За откриването на състезанието в Ловеч пристигна заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Националното състезание по математика се провежда под патронажа на кмета Корнелия Маринова и се организира от Министерството на образованието и науката, съвместно с Регионалното управление на образованието.