Съвместно учение за реакция на съставните части на Единната спасителна система (ЕСС) при настъпило пътнотранспортно произшествие (ПТП) ще се проведе в Троян на 20 октомври. Решение за това бе взето на заседание на областната комисия по безопасност на движението по пътищата в началото на месеца. Областният управител Виктор Стойчев назначи работна група за организация на учението, която на среща днес определи датата и обсъди провеждането му. Предстои да бъде разработен и планът за учението с ангажиментите на всяка от единиците на ЕСС.

За ръководител на учението областният управител определи Петър Петров, в.п.д. директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН), а за ръководител на работната група – Нели Читинова, зам. областен управител. Членове на работната група са представители на областната администрация, ОДМВР, РДПБЗН, областен отдел „Автомобилна администрация“, ЦСМП, РУО, РЗИ, БЧК, Областното пътно управление, община Ловеч и СБА.

Учебната ситуация ще се проиграе на входа на Троян откъм Ловеч, където пътната лента е с две платна и така няма да се попречи на движението за Орешак и града. Заданието предвижда ПТП с два автомобила, като първият губи управлението и се удря в крайпътно дърво, което пада върху него. При неспазване на дистанция в първата кола се блъска втора, в резултат на което изтича бензин по асфалта. Има пострадали и в двете МПС-та.

Участие ще вземат сили на основните съставни части на ЕСС, включващи РУ на МВР, РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ и филиала на Спешна помощ в Троян, екип на Районата пътна служба, на „Автомобилна администрация“, доброволното формирование на БЧК – Ловеч, и на община Троян.

Учението ще започне в 11 ч., като преди това ще се проведе щабна тренировка. То се провежда в изпълнение на областната план-програма за 2023 г. по безопасност на движението по пътищата.