Община Троян осигури приблизително 270 000 лв. от бюджета си за текущи ремонти на училища и детски градини, които по график се изпълняват през летния период. Големият обем от ремонтни дейности ще приключи до 16 септември. Новата учебна година ще започне нормално във всички учебни заведения.

В рамките на планираните средства бяха обновени класни стаи и пространства в училищата в с. Дебнево, ОУ „Иван Хаджийски“- Троян, канализационното отклонение в СУ „Васил Левски“- Троян, санитарни помещения и коридори в ДГ „Мир“, оградата на ДГ „Осми март“ и др. По капиталова програма е включено обновяването на детските площадки в детски градини „Незабравка“ в с. Орешак, „Синчец“ в гр. Троян, както и изграждането на закрита спортна площадка в същата градина, която ще се използва при лоши атмосферни условия.  Предстои ремонт на покрив в училището в с. Борима, като ремонтът няма да възпрепятства провеждането на учебния процес.

Извън тези средства, за най-малките, които посещават яслени групи, са предвидени подмяна на настилка за детска площадка между Детска ясла и Детска градина „Синчец“ и подмяна на съоръжения в ДГ „Буковец“. В ход е и изпълнението на проекта по „Красива България“ за обновяване на 4 детски площадки в ДГ „Здравец“. Очаква се и стартирането на проекта за изграждане на физкултурен салон в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Троян.

Всяко от училищата изпълни дейности за освежаване на класните стаи за постъпващите първокласници, а НУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Троян и ОУ „Васил Левски“, с. Борима ще посрещнат учениците си с високотехнологично оборудвани класни стаи по програма на МОН и нови STEM кабинети с невероятни възможности за обучение и организиране на свободното време за децата.

В последните дни преди началото на учебната година, представители на общинската администрация и директорите на училища и детски градини се срещнаха, за да обсъдят готовността за новата учебна година.

За новата учебна година в общинските и двете държавни училища в общината са записани общо 2436 ученици (вкл. в подготвителните групи), от които в държавните – 381 бр., а в общинските 2055 бр. (Данните са към месец юли 2024 г. и може да търпят промени до нормалното започване на учебния процес след първия учебен ден). Първокласниците, към началото на месец септември, които се очаква да прекрачат училищния праг са 216 бр. Детските градини и яслените групи в тях ще бъдат посещавани от 705 троянски деца (тук не е включен броят в Детска ясла 1). Правоимащите пътуващи троянски ученици, които ще бъдат превозвани по 10 направления до учебните заведения през годината, са 317 (данните са към края на месец август и бройката може да търпи промяна при началото на учебния процес).

Първият учебен ден, който ще отбележим на 16 септември, ще бъде посетен от ръководството на Община Троян, като кметът Михайлова ще присъства на празника на училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и СУ „Васил Левски“.