hepaning1408156Деца и младежи от 4 страни взеха участие в хепънинг в Ловеч, посветен на Международния ден на младежта 12 август. Празникът се проведе за осма поредна година и бе организиран от Младежки информационно-консултантски център – Ловеч и сдружение „Екомисия 21 век”. Сред най-дейните в събитието бяха доброволците от Европейската доброволческа служба – испанецът Оскар, полякът Войчех и латвиецът Юргис, които са в Ловеч като участници в международния проект „Активен и здравословен начин на живот”.

Дошлите да се забавляват на площад „Екзарх Йосиф І” имаха възможност да се изявят и да разгърнат своя талант в няколко творчески и спортни атракциона. В „Творилница 1” най-малките рисуваха с тебешири на тема на тема „Здравословен живот”, а журито определи като най-добри рисунките на Надя, Вероника и Гергана. В мобилния детски кът малчуганите си поиграха на воля на популярната детска игра „Не се сърди човече“, на охлюв и дама, скачаха на въже и правиха сапунени мехури. В кът „Джунджурийницата” пък си изработиха красиви гривнички.

hepaning1408157Лятната фиеста продължи са масово надуване на бели, зелени и червени балони, с които впоследствие бе изобразено българското знаме. Очаквано градусите на настроението се вдигнаха рязко, когато дойде ред на игрите и забавленията във водния кът. Шоуто там започна със стрелба в цел с мокра гъба и продължи с много емоции край импровизирания воден улей. Кулминацията на празника бе разхладителната водна война, която се разрази на площада с пликове и балони с вода, водни пистолети и други подобни „оръжия”.

Събитието бе съпътствано и от кулинарен конкурс, посветен на здравословното хранене, като накрая всички опитаха от вкусните ястия и десерти, отличени от журито. Партньорите От РЗИ-Ловеч пък се бяха погрижили за разпространение на информационни материали, презентиращи здравословния начин на живот. Както подобава празникът завърши с кръшно хоро.

В същото време група доброволци на сдружение „Екомисия 21 век” отбелязаха Световния ден на младежта на румънска земя. През тази седмица ловчалии участват в международен младежки обмен в град Калиманещи в северната ни съседка и също се включиха с интересна инициатива в честването на празника.

hepaning1408152Иначе тази година Международният ден на младежта бе отбелязан в цял свят под надслов: „Младежка гражданска ангажираност”. Това мото е свързано с Европейската година за развитие, чиято цел е всички граждани на ЕС, най-вече младите хора, да се включат в дебата за нашия свят, нашето достойнство,   нашето бъдеще.