Павлин Иванов

Утре от 17.30 ч. е общественото обсъждане на план-сметката (разходите) за чистотата в Ловеч и 34-те населени места в общината. Какво е необходимо да знаете и как може да участвате ефективно в обсъждането?

Първото важно нещо, което трябва да знаете е, че първо се приема от Общински съвет план за разходите за чистота през 2020 г. След което, тези пари трябва да бъде обсъдено как справедливо да се съберат чрез такса битови отпадъци от граждани и фирми, т.е. колко точно ще плащаме. Първо се приема какви разходи, колко ще струва на всички ни чистотата в Ловеч и селата. След това се решава как, по колко и кога ще се иска в пари.

Ако поне засега, оставим цифрите настрана, всеки човек живеещ в Ловеч или в някое ловешко село, е хубаво да си отговори на няколко въпроса. Всеки гражданин има достатъчно наблюдения върху чистотата и сметосъбирането и може да бъде полезен първо на себе си и своите съседи, като изрази мнението си и защити интереса си.

Първо и най-нормално е, да си отговорим на въпроса: Доволен ли съм от нивото на почистване пред моя дом? Доволен ли съм от почистването на обществените площи – паркове, алеи, улици, пешеходна зона, площади?

Ако сте доволни, чудесно! Живеете в чиста среда, децата ви дишат чист въздух, кофите за смет се събират редовно, графиците се спазват, няма мръсотия по местата, на които ходите. Какво повече може да искате. Ако е така, елате и благодарете на администрацията. Тя освен, че е упреквана, трябва да получава и похвали за старанието си, за грижата за вас. Не подценявайте това. Всеки има нужда от добра дума.

Ако обаче не сте доволни, трябва да се аргументирате. За да бъде честно и градивно.

Ако пред вашият дом е мръсно, попитайте през следващата година колко пъти седмично ще се мете и почиства пред вас. Кога ще се случва това. Като разполагате с тази информация, ще може да прецените това достатъчно ли е или не.

Ако нямате информация кога се почистват обществените площи, а ви се струва, че е мръсничко, попитайте колко пъти и кога се чисти. Достатъчно ли е това или не.

Ако кофите за боклук преливат и около тях е мръсно, попитайте колко пъти се събира боклука от вашата улица и споделете от наблюденията си, дали това е вярно или не. А дали е достатъчно? Харесва ли ви това, което остава след вдигането на кофата?

Ако не сте доволни, заявете какво точно искате и не се оставяйте да ви манипулират как нещо не може да стане, колко скъпо било, как нямало пари. Животът и здравето ви са по-важни. Дръжте на това. Ако администрацията не може да се справи с вашите желания и искания, защо тогава се натискат да стават кметове и да управляват?

Ще ви бомбардират с цифри, от които нищо няма да разберете. А не ви е и работа да разбирате цифрите, параграфите, дейностите. Вашата работа е да искате да е чисто, приветливо, да се поддържа здравословна градска среда, в която вие, семействата ви и хората тук, да живеят с удоволствие. Повярвайте, възможно е!

Важно е да разберете и оцените какво Общината предвижда за вас. След, което да си кажете: да, ок е! или не, така повече няма продължава. Предлагам да се промени така и така, направете предложенията си.

Не забравяйте, че хората във властта са ваши служители. Те не са ви роби, но трябва да служат достойно на общественият интерес. Те са там заради всеки един от нас и работата им е да намират най-добрите решения. Ако не могат, не е добре. Изобщо не е добре.

Забравете цифрите и празните приказки, които ще сричат пред вас. Фокусирайте се върху вашия дом, вашата улица, квартал. Декларирайте вашите искания. Ако всеки го направи, тогава общият интерес, интереса на всички ще бъде защитен балансирано и справедливо.

Не тръгвайте на война. Защото едно обсъждане не е война. От опит го казвам. Идеята е на база информация и намерения, всеки един ловчалия да разбере какво ще се случва с чистота в града през следващата година. И ако не му харесват предложенията, да отстоява аргументирано своите виждания. Просто е.

Както виждате, не съм използвал нито една цифра и нито един термин. Не е нужно да сте експерти, за да оцените чисто ли е пред вас и какво още може и трябва да се направи за да живеете по-нормално.