Обичат ли гората и защо? Кои горски обитатели познават и с какво се хранят? Как да отидем в гората и как да се върнем, без да се загубим? Кои предмети са полезни и кои са вредни в гората? Защо е важно да пазим гората чиста? Как да разпознаем широколистните от иглолистните растения? Тези и други въпроси бяха теми за беседа и занимателни игри на горски педагози от Държавно горско стопанство-Борима с възпитаници на Детска градина „Осми март“ в Троян. Топлото есенно време позволи уроците да се проведат в подножието на красивата местност „Турлата“ над града от лесовъдите Мариана Терзиева и Даниела Веселинова.

Децата научиха още как се нарича детето на дърветата – фиданката и какво да сложат в раницата, тръгвайки за гората. Представени бяха още животинските видове – катеричка и лисица, с начина им на живот, хранене и поведение в природата, и не на последно място кои животни са хищници – ползите и вредите от тях. Акцент бе поставен на значението на лесовъдската професия, благодарение на която се стопанисват и опазват горите.

В края на заниманията децата имаха възможност да изработят картички с природни материали от листа, цветове, клонки, плодове на храсти. Разяснено им бе, че есента е сезонът, в който те могат да събират шишарки, жълъди, кестени, орехи – така, както много животни ги складират за храна през зимата.