Историческият и Филологическият факултет на Великотърновския университет Св. Св. Кирил и Методий и най-старото училище в Ловеч – СУ „Св. Климент Охридски“, подписаха рамково споразумение за сътрудничество миналата седмица. Споразумението предвижда взаимодействие в няколко насоки: размяна на специалисти и обмен на нови форми за преподаване и обучение в областта на хуманитаристиката, разработване на образователни и научноизследователски проекти и съвместни учебно-методически семинари.

Двете учебни заведения ще обменят информация за възможностите за обучение на ученици и студенти, ще организират срещи на ученици с университетски преподаватели, а учениците, постигнали отлични резултати от национални и международни олимпиади и състезания, включително от организирани от ВТУ и от неговите Исторически и Филологически факултет, ще се ползват от кандидатстудентски преференции. Учителите ще получават съдействие за повишаване на квалификацията и преквалификацията по професионалните направления, застъпени в Историческия и Филологическия факултет на Великотърновския университет.

В споразумението е застъпено също така организирането на публични лекции на университетски преподаватели, учители и успели възпитаници, както и съвместно провеждане на чествания на важни дати и годишнини.

Под документа подписи сложиха проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет, доц.д-р Николай Кънев, декан на Историческия факултет, и Валери Христов, директор на СУ „Св. Климент  Охридски“, възпитаник на ВТУ. Той сподели, че желанието за сътрудничество с двата най-стари факултета се дължи и на факта, че благодарение тях Университетът се е утвърдил като стожер на хуманитарното познание в България и се ползва със заслужен авторитет в националното образователно и научно пространство.

Валери Христов припомни, че в 130-годишната си история Гимназията в Ловеч е дала на България и света десетки учени и други видни личности, сред които двама академици и 42 професори. В училището в горния курс на образователна степен се осъществява засилена хуманитарна подготовка, която чрез новото споразумение ще бъде на още по-високо равнище.