Само за учебната 2019/2020 г. в общинските образователни институции са постъпили 10 млади учители, 4 в детските градини и 6 в училищата.

Община Тетевен става все по-престижно и притегателно място за работа на педагогически специалисти от общината, региона и цялата страна. Предизвикателство пред местната власт в сферата на образованието е да постигне по-добър достъп до образование, да повиши образователното равнище на населението в съответствие с потребностите на трудовия пазар, да изгради и подобри социалната структура. През последните години беше създаден Консултативен съвет по образованието към Кмета на Общината, беше организирана Младежка трудова борса, бяха организирани и осъществени различни инициативи, касаещи местното образование и местния бизнес. Бяха извършени ремонти на всички училища на територията на община Тетевен.

В момента в общината работят 286 педагогически специалисти, от тях 64 в детските градини и 222 в училищата. Почти всички са носители на пета степен и четвърта професионално-квалификационна степен, около 15 % притежават втора и първа, над 85 % са магистри. В момента няма незаети учителски места, нередовните педагози са единични случаи.