Павлин Иванов

Предполагам, повечето от вас вече са изгледали видеата на Симон Милков в неговата платформа “Шибанистани” и представителите на траурните агенции в Ловеч. Виделите със звук и картина, какво е отношението на градската администрация в лицето на кмета Кронелия Маринова към “скубането” на хората загубили своите близки. И то точно, когато на близките им е най-трудно!

Видели сте със звук и картина как Община Ловеч извършва незаконно търговска дейност, чрез своята структура Бюджетна дейност “Обреди”. Видели сте и цените. Видели сте и как Секретаря на Община Ловеч казва, че няма име. Просто Секретар.

В петък Симон Милков и представители на четири траурни агенции дадоха в пресклуба на БТА в Ловеч пресконференция. Проблемът, който продължава да е нерешен и всички да са си затворили очите – кмет, администрация, но най-вече – общинските 33-ма съветника.

За началото на тази история може да видите публикациите от 4 и 5 март 2021 г. (тук и тук).

Симон Милков и представителите на четирите частни траурни агенции в Ловеч поискаха общинските съветници да преразгледат Наредбата за гробищните паркове и изградените в тях обредни зали на територията на община Ловеч и Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги, в частта за траурните дейности. Причината е, че не са съгласни с високите такси на бюджетната дейност (БД) „Обреди“ за погребения, които ощетяват както агенциите, така и хората, които погребват своите близки. Искат да се променят условията и реда за изкопаване и ползване на гроб.

Те заявиха, че са против изкопаването на гробните места да става само от назначени към община Ловеч работници, защото, по думите им, се оскъпява услугата и хората се подвеждат, че само БД „Обреди“ извършват погребения. Случвало се е на погребения по селата да бъде изпращана общинска полиция, както и полицаи от МВР Ловеч. По време на самото полагане на починалите в техните горбове.

Симон Милков каза, че през 2021 г. от общината са декларирали, че приходите от погребална дейност са 134 хиляди лева, а от радостни обреди – 6800 лева, разходите са близо 430 хиляди лева, което предизвиква въпроси. При погребения се начислява такса за организационно-техническа услуга, на стойност 60 лева без ДДС, т. е. за водене на регистър на починалите, което, според него, не е редно.

Присъстващите представители на погребални агенции Еми Асенова, Елица Пенчева, Димитринка Гечева и Ивелина Бошнякова добавиха, че на Централните софийски гробища, например, едно гробно място струва 108 лева, а в гробищния парк „Стратеш“ в Ловеч стига над 2070 лева, в Скобелево – 770 лева.

Ивелина Бошнякова каза, че от 28 януари 2021 г. община Ловеч не позволява на траурните агенции да изваждат препис-извлечение от акт за смърт за пръв път, без нотариално заверено пълномощно от близките, а това ги затруднява.

Сигнали и жалби са подавани към община Ловеч, прокуратурата, омбудсмана, Комисията за защита на конкуренцията и други компетентни институции.

Ако до края на март кметът на Ловеч Корнелия Маринова не предложи промяна на наредбите, ще се премине към протестни действия, заяви Милков.

В позиция на община Ловеч, рзпространена до медиите, се посочва, че тя осъществява дейността си при спазване на законодателството в Република България. Гробищните паркове се стопанисват от община Ловеч и никой друг няма право да се разпорежда с тази собственост. Ако някой го направи, той осъществява административно нарушение и на него се налага административен акт.

Няма нормативно ограничение, което да налага само общината да е собственик на гробищен парк. Частните траурни агенции могат да инвестират в изграждането на гробищен парк и да извършват пълно обслужване на гражданите и безплатно, посочват от администрацията.

В позицията се посочва още, че близките на покойниците са задължени да ползват само обективно необходимите услуги, разписани в чл.4 на Наредба 2 на МЗ и чл. 9, ал. 1 от Наредбата за гробищните паркове и изградените в тях обредни зали на територията на община Ловеч. Близките на покойниците не са задължени и никога не са били задължавани да ползват всички останали услуги, предоставяни от БД „Обреди.

„Така че, по никакъв начин не може да се говори за монопол върху някаква дейност“, заявяват от община Ловеч.