Днес се проведе второто за тази година заседание на Областния съвет за развитие на област Ловеч. В него освен членовете на основния състав на Съвета участие взеха и представители на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), директорът на „Информационно обслужване“ АД Ловеч и експерти от общините и  областната администрация.

Срещата е инициирана от областният управител Дора Стоянова в подкрепа на местната власт, целта е преглед на постигнатото до момента, идентифициране на срещнатите трудности по пътя на внедряване на новия модел от общините в област Ловеч и набелязване на стъпки за преодоляването им.

В България предстои преминаване към нов модел за управление на отпадъците и промяна на начина на изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО), който трябва да заработи от 1 януари 2025 г.  С прилагането на наредбата за определяне на такса битови отпадъци, приета с постановление на Министерския съвет от април тази година трябва да се постигне оптимизиране на разходите на общините за събиране, транспортиране и третиране на отпадъците. По досегашния механизъм такса битови отпадъци се определя като промил върху данъчната оценка на имота. От догодина у нас трябва да започне приложението на европейското правило „замърсителят плаща“ и таксата за граждани и фирми да е според количеството изхвърлени отпадъци. Нововъведението  цели да се постигне намаляването на генерираните отпадъци от гражданите и бизнеса и насърчаване на рециклирането и компостирането.

Представителите на общините споделиха специфични особености касаещи отделните общини и срещаните трудности, които са сходни за областта и страната. По тяхна информация експертни екипи от няколко месеца работят по новата наредба и правят анализи. Опасенията на общините са във връзка с повишаване на такса смет, твърде краткият срок за прилагане на новата наредба, пропуски в законодателството, липсата на средства за преминаване към новите изисквания. Някои имат искане за гратисен период и постепенно въвеждане на реформата. Липсва необходимия бюджет за техника, съдове, софтуер, без тяхното осигуряване промяната ще е невъзможна, казаха кметовете.

Всички считат, че обществото не е готово за предстоящите непопулярни мерки и е изключително важно да се работи в тази насока. В една от общините е започнало разясняване сред населението, че предстоящата промяна ще доведе до реална цена на услугата, за да може да се отговори на изискванията за средата, в която живеем.

Представителите на НСОРБ работят усилено по подготовката на  предложения за промени в наредбата и закона за управление на отпадъците и са отворени за комуникация с общините. Те дадоха някои практически насоки по време на заседанието днес.
От дирекция „Информационно обслужване“ – Ловеч казаха, че провеждат срещи с общините, където с реални данни, на база плащания от предишни години изчисляват какви ще са сметките с новия модел на определяне на таксите.

В заключение Областният съвет за развитие взе решения да се запознае държавата със срещаните проблеми, да се поиска предприемане на действия за осигуряване на финансови средства за обезпечаване на процеса и промените на системата за разделно събиране на отпадъци и да се изчистят пропуските в нормативната уредба. Решенията ще бъдат изпратени на Министерски съвет, Министерство на околната среща и водите и Министерство на финансите и Националното сдружение на общините на Република България.

Присъстващите определиха срещата като навременна и полезна и благодариха на областния управител за ангажираността по темата.