На 14 октомври, когато троянци и гости на града ще честват най-големия троянски празник – 150 годишния юбилей, се очаква Президентът Румен Радев да се присъедини към градското тържество. Програмата на Президента предвижда да пристигне в 11:30 часа и да се включи в празничната програма. Гости на града ще бъдат посланици, депутати, извени публични личности. Специално за юбилея в Троян пристигат приятели на Троян от Елванген – Германия, Перн ле Фонтен – Франция, Хамм – Германия, Кашира – Русия.

Най-тържествената част от сутрешната програма е издигане на троянското знаме. Официалната част ще започне в 12 ч., веднага след дефилето на духови оркестри и тогава се очаква Президентът да поздрави троянци по повод празника. „На многая лета“ за троянци ще прозвучи в изпълнение на Трио „Тенорите“. Припомняме, че празничната програма започва с Божествена света литургия в 9:00 ч. в църквата, която носи името на покровителката на града – „Св. Параскева-Петка“, следва дефиле и концерт на духовите оркестри на Сухопътните войски на Българската армия, на Ботевград, Ловеч и Троян, което ще започне в 10:30 ч. В 12:30 ч. ще се проведе тържествената сесия на Общински съвет-Троян, на която ще бъдат връчени почетните отличия.

Сесията ще е първата, която ще се състои в обновения салон на Община Троян. Първата част от програмата ще завърши с откриване на изложба „Провинциална хроника“, в Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства-Троян.

В следобедните часове, от 15:30 ч. започват забавни и спортни игри – „Децата на Троян празнуват“.

В 17:30 ч. ще станем свидетели на шоу-спектакъл на Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки – Троян на централния площад, а веднага след това, в 18:00 ч. започва празничният концерт. На сцената ще се качат големите имена от българската музикална сцена – Васил Найденов и Силвия Кацарова.

В 20:00 ч. за пръв път в Троян ще се насладим на 3D мапинг шоу и пиротехнически спектакъл. Анимациите за 3D мапинг шоуто са вдъхновени от историята на Троян – емблематични събития, личности, обекти. Светлинното триизмерно шоу ще се наблюдава върху сградата на НЧ „Наука-1870 г.“, която ще бъде специално подготвена за целта.  Пиротехническото шоу е невиждано до момента в Троян.

Събитията в празничния ден ще бъдат наблюдавани и на видеостена. 3D мапинг шоуто и пиротехническият спектакъл ще бъдат записвани от професионални камери, за да останат за поколенията.

До момента в дарителската кампания са се включили  фирмите: Vivacom, „Елпром Троян“, „Калинел“ ЕООД, „Хлебопроизводство и сладкарство“ ЕООД, „Витекс-Троян“ АД, „ВЕКТОР“ ООД, „Универсалстрой“ ООД, „Елеганс мебел“ ЕООД, „Елма 13“ ООД, Кооперация „Обнова“, „Копа хидросистем“ ООД, „Хемус консулт“, „Октопод инвест холдинг“ ЕАД, „АС Гарант“ ЕООД, ДЗЗД „Екопътстрой Консорциум“, „Пътища“ ООД, както и Маргарита Гладкова, Васил Радойчевски.

Водещ на събитието ще е любимият и популярен актьор – Владимир Карамазов. Негов партньор ще бъде троянката Пенка Райковска.

Троян очаква своите гости на 14 октомври!