И през 2022 година Троян отново ще бъде един от градовете, домакини на провеждащата се за 69-ти път Международна колоездачна обиколка на България. Жителите на града винаги са посрещали обиколката с интерес, гостоприемство и подкрепа и с годините тя се превърна в едно от знаковите събития за нашия град, което доставя радост на троянци и привлича многобройна публика по трасето.

Освен Българската федерация по колоездене, основна роля в подготовката и провеждането на състезанието на местна почва, имат Община Троян и президентът на  колоездачен клуб „Хемус – 1896 г.“ г-н Тодор Колев.

В тазгодишната надпревара участие ще вземат 144 състезатели, от 24 отбора от различни страни. Очаква се колоната, в която са включени някои от най-големите отбори на Европа, да пристигне от Пловдив на площад „Възраждане“ около 17.00 часа на 29 август. Традиционно, след награждаването е предвидена пресконференция за победителите в етапа и  журналистите.

Преди финала на обиколката, от 15.00 часа, колоездачен клуб „Хемус- 1896“- Троян, съвместно с Община Троян, организира състезания за деца и ученици до 15 години, както и демонстрации, с възможност за тестване, на продукти на известната американска марка за  електрически велосипеди „TREK”.

Ще бъдат наградени и най-изявените състезатели от школите на клуба, завоювали медали и заели призови класирания през годината.

За доброто настроение преди награждаването ще се погрижат мажоретките към Представителния младежки духов оркестър на община Троян.

Стартът на третия етап Троян – Сливен ще бъде даден на 30 август в 9.15 часа от площад „Възраждане“.

Маршрутът, по който ще премине обиколката, е следният:

29.08 – Етап 2: Навлизане по път II-35 от с. Кърнаре. Навлизане в гр. Троян, десен завой по ул. „Димитър Икономов – Димитриката“. Ляв завой на кръговото кръстовище по ул. „Васил Левски“ и ляв завой след моста по ул. „Сп. Балевски“ с финал на пл. „Възраждане“.

30.08 – Етап 3А: Старт на пл. „Възраждане“ в посока ул. „Васил Левски“. Десен завой на кръговото кръстовище на път III-357, ляв завой по ул. „Раковски“(път III-357). Движение по този път до края му в път III-3505, където колоната извършва ляв завой. Продължава се през с. Дебнево, където се включва в път III-404 и продължава движението си до напускане на областта в посока област Габрово