B40 Balkan Cities Network cities summit,
Athens,
Greece

Троян бе един от десетте български града, представени на срещата на върха на кметовете от мрежата В40, която се проведе от 22 до 24 януари в столицата на Гърция – Атина.  По инициатива на кмета на Истанбул – г-н Екрем Имамоглу, през 2021 година беше създадена Мрежата на балканските градове В40. Целта на организацията е да създаде условия за обмяна на опит, добри практики, а при нужда и за взаимопомощ между градовете. Всеки град-член е равноправен играч в организацията, без значение на каква площ се простира и какъв е броят на жителите му. По време на срещата, председателството на организацията В40 беше официално поето от кметът на Атина – г-н Костас Бакоянис. Кметовете на 73 балкански града от 10 държави се включиха в срещата на високо ниво. Всеки кмет имаше възможност да представи града си и да сподели своята визия за възможността за сътрудничество в рамките на международната организация.

   Кметът на Троян – г-жа Донка Михайлова представи пред участниците в срещата Троян и ценностите на троянците – уважение към традициите, обич към планината и предприемчивост. Тя подчерта, че градовете членки в В40 доказват, че когато са заедно, могат да бъдат силни и да успяват. Троянският кмет използва метафората, че местната власт стои най-високо, защото е най-близо до хората. Г-жа Михайлова пожела на кметовете да са истински ефективни партньори помежду си и сътрудничеството в мрежата В40 да е общият отговор на геополитическите проблеми в момент на световни кризи. Изразена беше от нея готовност за споделяне на опита на Троян с общинските оранжерии за отглеждане на биологично чисти плодове и зеленчуци и изхранването на децата в детските градини с плодове и зеленчуци с био качество, както и опитът ни с други екологични решения, включително санирането на сгради.

През 2023 година ще продължи комуникацията между балканските градове с акценти върху дейността на работните групи за подкрепа на местната икономика, туризъм, култура, демокрация и дигитална трансформация.