Три учебни заведения от област Ловеч са сред най-активните у нас в Европейския ден на спорта в училище. Инициативата да се отличат най-активните училища, за което допринася най-много именно спортът, за девета поредна година е на сдружение „БГ Бъди активен“, а областна администрация – Ловеч, за четвърти път е партньор, който подкрепя и популяризира събитието. Денят е посветен на насърчаването на физическата активност сред деца и подрастващи.

Тази година в Деня на спорта 29 септември се включиха близо 800 училища и детски градини от цялата страна, като организираха множество различни събития с участието на над 150 хиляди ученици и деца. Над сто обичани личности от българския спорт подкрепиха инициативата.

От област Ловеч участваха 19 училища. След получаването на отчетите, проведеното задълбочено проучване на данните и според критериите на „БГ Бъди активен“ сдружението отличи СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян, НУ „Инж. Георги Иванов Вълков“ – Луковит, и ОУ „Христо Ботев“ – с. Брестница.

В СУ „Св. Климент Охридски“ в деня на спорта са организирали занимания по футбол, баскетбол, волейбол, биатлон, колоездене, джудо, паркур, йога и разделно събиране на отпадъци. Специален гост им е бил футболистът Мартин Кушев, а видеопоздравление са отправили известните спортисти Кубрат Пулев, Ангел Русев, Лъчезара Пекова, Биляна Дудова, Аспарух Аспарухов, Стойка Кръстева и Християн Стоянов.

В НУ „Инж. Георги Иванов Вълков“ – Луковит, са провели демонстрации по борба и карате и състезание „Спорт без отпадъци“. Техен специален гост е била Стефка Бинева, републикански шампион по борба за 2013 г., която разказала защо си заслужава да тренират и напомнила, че „спортът е преди всичко здраве“.

Състезание с екологичен характер и почистване на двора на училището са инициативите на ОУ „Христо Ботев“ – с. Брестница. Лекция пред учениците е изнесъл дългогодишният капитан на националния отбор по бокс на България, медалист и шампион от национални и международни турнири Свилен Русинов.

Учебните заведения, участвали в Европейския ден на спорта в училище, получиха от „БГ Бъди активен“ сертификати за участие, както и онлайн достъп до ресурси – наръчници, презентации и други,  в помощ на организирането на спортни празници.

Победителите от област Ловеч ще бъдат наградени и от областния управител, както всяка година досега. Това ще стане на 28 ноември на церемония в областната администрация.

Европейският ден на спорта в училище е част от кампанията NowWeMove и Европейската седмица на спорта #BeActiv. Събитията от кампанията са официално подкрепени от Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта.