Три са върнатите от областния управител за ново обсъждане решения на общинските съвети за второто тримесечие на 2022 г., сочи докладът на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ за периода. Те са две на общински съвет – Ловеч, и едно на общински съвет – Тетевен. Като цяло е осъществен контрол за законосъобразност на 33 протокола от заседания на общински съвети и съдържащите се в тях 460 решения, а постоянната комисия по законосъобразност е провела четири заседания.

Едното върнато решение на общински съвет – Ловеч, е за бюджета от април т. г., в което не са одобрени максималният размер на новите задължения за разходи, лимитът за поемане на нов общински дълг, максималният размер на общинския дълг и на общинските гаранции към края на бюджетната година. Не са спазени Законът за публичните финанси и процесуалният закон. Другото е от май, с него общинският съвет приема процесуално недопустимо допълнение на първото решение. На следваща сесия общинският съвет изменя решението си за бюджета и отменя другото.

Върнатото на общинския съвет – Тетевен, касае разпоредителна сделка с имоти, публична общинска собственост, обявявайки ги за частна общинска собственост, без да са спазени всички изисквания на Закона за устройство на територията. При новото обсъждане на решението общинският съвет не приема повторно същото предложение, съобразявайки се с мотивите на областния управител.

Стойчев приложи и друг подход в контрола, изпращайки писма до община Ловеч и общински съвет – Ловеч, в които обръща внимание на непълноти или противоречия в общинска наредба и заповед, и така даде възможност за самоинициатива за изменението им. До момента те не са взети под внимание и не са предприети действия.

Във връзка с административния контрол е изпратено писмо до председателя на общинския съвет в Априлци заради прието в противоречие с процесуалните правила решение. Препоръката е за повече прецизност при правните основания и мотивите в решенията.