Напълниха сергиите и завъртяха чеверметата в центъра на Ловеч в подготовка на Цветница 2017. Празникът в събота и неделя (8 и 9 април) се очертава да бъде много по-пъстър и разнообразен от всяка друга година. Над 100 занаятчии със сергии, от тях 39 са утвърдени майстори.

Цветница е традиционен празник на цветята, изкуствата и занаятите.  По обем заявките за тази година три пъти повече от миналата година.

За първи път в изложението на художествените занаяти по покана на Община Ловеч участие вземат като специални гости 10 майстори и творци с демонстрации. Гостите са от Габрово, Велико Търново, Троян и Калофер, за които ще бъдат изградени 4 шатри пред Младежкия дом.

Още в петък сутрин площад „Екзарх Йосиф Първи“  бе запълнен от занаятчии и търговци. Отредени са места за продажба на цветя и захарни изделия. Изградени са шатрите, в които всеки може да опита варошлийските питки и ловешките кебапи. Любителите на бирата ще могат да опитат домашно приготвена бира от майстори пивовари. Чеверметата димят от сутринта.

На два площада за събота и неделя има естради с фолклорни програми и концерти на Латинка Петрова, Младен Митков, Ива Давидова, оркестър „Ловеч“ ,Христо Косашки, Пепи Христозова, „Танцьорите“, Ангелина Милева и танцов състав Ловеч при ЦПЛР – ОДК Ловеч.

Кулминацията  на Цветница е в неделя със Златоустова Света Литургия (Приземен храм „Въведение Богородично“ при катедрален храм  „Св. св. Кирил и Методий“), а от 11 часа  е празнично шествие и ритуал „По вода“ (традиционен обичай „Кумичене“ на Пешеходния мост).

На гаровия площад „Инж. Трифон Трифонов“  са разположени атракционни обекти – различни люлки и увеселителни съоръжения.

2 коментара

Comments are closed.