nikolaistoqnow202151Павлин Иванов

На заседанието на Общински съвет Ловеч проведено на 29 януари, Председател Тихолов трябваше да даде ясен отговор на три въпроса поставени от Николай Стоянов, касаещи темата за откриването на денонощна аптека и дежурен денталист в Ловеч.

Очаквано, Тихол Тихолов, който е председател на Общински съвет Ловеч не сметна за нужно да отговори на адресираните специално до него въпроси. Питането на Стоянов беше именно до шефа най-важният орган на местно самоуправление, какъвто е ловешкият Общински съвет.

Нещо повече, питането дори не беше внесено за становище и обсъждане поне в Здравната комисия на съвета, която би трябвало да е най-развълнувана от темата, касаеща всеки един от жителите на и без това силно намаляващата община Ловеч.

Опит за отговор направи единствено избраният за кмет и управляващ вече 12 години общината – Минчо Казанджиев.

В характерният си стил на заобикаляне на същността, дори и на най-простите въпроси, Казанджиев от трибуната на Общински съвет Ловеч даде своята версия на сериозната тема.

Припомням въпросите на Николай Стоянов:

  1. Уважаеми овластени по наш избор граждани на град Ловеч, избрани от нас, Гражданите на град Ловеч, какво направихте или не направихте, така че в град Ловеч да има денонощна аптека и дежурен денталист лекар?
  2. Какво ще предприемете Вие – Председателят на Общински съвет Ловеч Тихол Тихолов, общинските съветници и Вие кмет на община Ловеч Минчо Казанджиев, за организацията на денонощна аптечна помощ и дежурен лекар – денталист, на територията на град Ловеч?
  3. В какъв срок ще решите този наболял проблем за град Ловеч?

 

По първият въпрос, управляващият 12 години кмет Казанджиев обяснява много подробно каква е правната рамка, касаеща работата на аптеките към момента. В отговорът няма и следа от питането, а именно, КАКВО Е НАПРАВЕНО ДО СЕГА Ловеч да има денонощна аптека!

На практика, на този прост въпрос, отговор така и не беше даден!

aptekilovech2901151По вторият въпрос, видно от питането, трябваше да отговарят Председател Тихолов, съветниците и кмета. Естествено, Тихол Тихолов не сметна за уместно да изрази каквото и да било становище и за пореден път много удобно се разсея, а избраните за съветници споделиха напълно неговото гробно мълчание и също не отрониха и дума по този важен за жителите на Ловеч, избрали ги да ги представляват, проблем.

Отново Казанджиев направи опит за отговор, като заяви, че по този наболял проблем, ще предложи за обсъждане и намиране на решение на Районната колегия на Българският заболекарски съюз и на Районна фармацевтична колегия Ловеч.

Защо 12 години по темата не е направил Казанджиев нищо, не стана ясно!

Но ето и „планът Казанджиев“:

  1. Облекчаване на данъчната тежест, чрез освобождаване от местни такси на лечебни заведения за извънболнична помощ, за тези от тях, които ще осигуряват денонощна работа.
  2. Да не заплащат наем ангажираните с предоставянето на денонощни услуги, ако са на наематели на общински помещения
  3. Осигуряване на 1 лв. на час за фармацевтите, които работят през нощта

Към отговора по питането са приложени и две становища.

Първото е на д-р Велислав Симеонов, председател на Районната колегия на Българският заболекарски съюз, в което се казва накратко, че РК на БЗС няма финансова възможност за организирането и функционирането на денонощен дентален кабинет. Просто и ясно!

Второто становище е на магистър-фармацевт Владимир Ганчев, председател на Районна фармацевтична колегия Ловеч. Официалното мнение е, че на този етап няма възможност за откриване на денонощна аптека, защото намаляващото население на Ловеч предполага ниска рентабилност, а освен, че изпълняват социални функции, аптеките са и фирми със своите приходи и разходи!

 

Ще споделя мнението на Николай Стоянов за отговора на кмета Казанджиев:

„Днес изслушах отговора на Г-н Казанджиев, Председателят на Общ. съвет гр.Ловеч и нашите избраници – Общинските съветници.

Понеже нищо не очаквах от така изброените хора, не можах даже и да се разочаровам.

Отговорът на двете професионални организации и на Г-н Кмета е структуриран законодателно по закони и параграфи както трябва. По скоро изпитах разочаровани е от себе си, в смисъл, че дълбоко отдаден на работата си (от там си изкарвам прехраната) по никакъв начин не съм си и помислял да контролирам горе изписаните длъжности, власт имащи, разпореждащи се със парите и собствеността в гр. Ловеч… това е моята, твоята .. нашата собственост.
Ще изчакам тридесет дена от днес в бъдещ период.

Ако няма адекватно решение отстрана двете организации и Общинския съвет, в началото на март, ще внеса в Общинският съвет предложение за решение както на казуса Денонощна аптека, така и Денонощно дентално обслужване на Гражданите в гр.Ловеч.

Има решение, защо то не изповяда от власт имащите не знам.

Ще направя предложение …. и тогава ще разберем кой ,кое и за какво се бори!

Борбата продължава!“

Ето и отговорите на кмета Казанджиев, както и становищата на фармацевти и зъболекари:

3 коментара

  1. Лъснаха за пореден път без отговор поредните въпроси. Вярвам, че борбата ще продължи. Идат местни избори и всеки въпрос различен от правилния е неудобен, което ясно пролича. Ще подкрепя г-н Стоянов и със следващата му стъпка към постигането на целта. И дано не е само тази.

  2. Срам и позор за управляващи,фармацевти и зъболекари.

Comments are closed.