Тренировка под формата на семинар на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на Единната спасителна система при възникване на наводнение на територията на общината“ бе проведена днес в Ловеч. Участваха членовете на Щаба и на доброволното формирование на Община Ловеч. Те бяха запознати от старши инспектора в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Албена Николаева с видовете наводнения, причините за възникването им, управлението на риска и мерките за предотвратяването му. Представени бяха дейностите, които се изпълняват при въвеждане на плана за защита при наводнения. Изяснени бяха отговорностите на членовете на щаба и задълженията на длъжностните лица от съставните части на Единната спасителна система при възникване на наводнение.

Конкретен практически казус не бе разигран, но участник в спасителните действия при опустошителното наводнение в Мизия преди години сподели, че реалността обикновено е по-различна от очакванията, и за спасителните операции е необходим голям ресурс. Евакуацията е много трудна, особено когато хората отказват доброволно да бъдат изведени от опасната зона.

Днешната тренировка е част от превантивната дейност по отношение на бедствията и от процеса по изграждане на способности и повишаване на готовността за реакция. Проведена бе по заповед на кмета на Общината съобразно Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за защита при бедствия и утвърден график от областния управител.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.