Д-р Донка Минкова
Д-р Донка Минкова

Даниела Балабанова, БТА

ТЕЛК – Ловеч е застрашен от закриване, тъй като тази сутрин всичките шестима служители са подали молби за напускане, потвърди за БТА д-р Румяна Нановска, директор на областната многопрофилна болница „Проф. д-р Параскев Стоянов“.

Мотивите на персонала е завръщането на работа на председателя на Комисията д-р Донка Минкова, която е подсъдима за вземане на подкуп за издаване на ТЕЛК решения. Минкова е подала молба за връщане на работа в петък /13 декември/, като четири дни по-рано Окръжният съд в Ловеч е отхвърлил искането на прокуратурата тя да бъде отстранена от длъжност.

В момента д-р Минкова е с мярка „парична гаранция“ в размер на 3000 лева, посочиха от прокуратурата. Трима лекари, една медицинска сестра и двама технически сътрудници са подали едномесечно предизвестие за напускане.

„Д-р Минкова няма как да се върне на работа, защото целият ТЕЛК – състав подава оставка и няма как само тя да остане и предстои процедура ТЕЛК-ът да бъде закрит“, каза още д-р Нановска. Тя добави, че на д-р Минкова е направено предложение за прекратяване на трудовия договор с обезщетение, като тя трябва да отговори в 7-дневен срок писмено.

Директорът на болницата увери, че до края на тази седмица ТЕЛК – Ловеч ще работи с нормален график и няма да бъдат връщани пациенти, след което до края на годината излизат в полагаем платен годишен отпуск. В началото на следващата година ще се търси решение на проблема, като на д-р Донка Минкова ще й бъде предложена и друга длъжност в болницата