Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението „Илинден“, което се игра на откритата сцена на Ловешката средновековна крепост. Това стана точно на Илинден, 20 юли 2022 г., пред многобройна публика под звездите.

Спектакълът на Биляна Петрова е по мотиви от творби на Пейо Яворов и Димитър Талев, централен образ е революционерът Гоце Делчев.

Обичаният български воевода се играе от Иван Юруков. Той е познат и обичан актьор от филмите „Дъвка за балончета“, „Аве“ и сериалите „Мен не ме мислете“, „Откраднат живот“, „Столичани в повече“, а наскоро дебютира и като режисьор с филма „До последния каприз“. Освен това се изявява и като музикант в „Терпентина“.

Иван Юруков споделя, че в своя житейски и творчески път е вдъхновен от образа на Гоце Делчев. Актьорът влага много от себе си в ролята на романтичен бунтар, който увлича след себе си народа. Изповядващ веруюто, че революцията първо става в главите, че Македония не прави разлика между просвета и революция, изпълнителят показва и самотата и обречеността на героя.

?

В обкръжението му са запомнящи се образи на обикновени българи с техните съдби, всичките белязани от робството. Това са бурни и жестоки времена, когато започва Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г.

С „Илинден“ ловешкият театър разширява тематиката за българската народност и романтичния национализъм. В същата линия са заглавия като „Ако няма хубост“ по Николай Хайтов с режисьор Йосиф Сърчаджиев,  „Козият рог“ на Кристиана Бояджиева и  „Майстори“ на Бойко Илиев.

Премиерата на „Илинден“ в Ловеч бе на 16 декември 2019 г., а на 20 юли 2022 г. бе последното представление. То завърши с приятна изненада за младата Боряна Бабанова от страна на колегите и публиката, които я поздравиха с аплодисменти за нейния рожден ден.

 

„ИЛИНДЕН“ – Драматичен театър Ловеч, сезон 2019/2020

по П. Яворов и Д. Талев

Постановка: Биляна Петрова, сценография: Юлияна Войкова-Найман, костюми: Елица Андреева, музика: Асен Аврамов. Участват Иван Юруков, Петко Венелинов, Боряна Бабанова, Марина Георгиева, Тодор Лазаров, Гьорги Трайков, Диана Спасова, Петър Стойчев, Марина Атанасова, Радослав Тодоров, Нина Суванджиева.