liulqche3006149Участниците в детския танцов ансамбъл „Люляче“ в Ловеч се събраха на 28 юни, за да отпразнуват 45 години от основаването му. На празника присъстваха различни поколения – от първите до последните, творили вълшебството „Люляче“. Незабравимата ръководителка Маргарита Атанасова и създател на формацията посрещаше лично всеки танцьор, а  акордеонистът Мишо Радев, хореографи от Ловеч и Варна и двете книги за „Люляче” помогнаха спомените да оживеят.     Присъстващите доказаха, че помнят всичко. Две момчета и две момичета изиграха „Танца на калпачетата“ под съпровода на акордеониста Мишо Радев, макар че не го бяха играли повече от 15 години. Лъчезара Аджарска, една от първите в ансамбъла, припомни как се извива Дайчово хоро на фона на песента „Джулия“ на Емил Димитров.

Формация „Елит“ поздрави с няколко танца Люлячетата. Поздрав поднесе народната певица Латинка Петрова. Специален поздравителен адрес отправи и кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев. Група хореографи, водени от Пламен Славчев, заразиха със своя танц всички  гости и те неуморно играха хора и ръченици през цялата вечер. Надиграването с ръченица доказа, че духът на „Люляче“-то е жив. Журито начело с шефа на хореографите във Варна раздаде награди на най-добре представилите се.

     Участниците в ансамбъла се бяха групирали по набори и седнали на отделни маси, разговаряха за лагерите, турнетата в чужбина и емоцията да си част от „Люляче“.

     Маргарита Атанасова получи заслуженото уважение на всички присъстващи за неуморния й труд през годините и до днес. Тя сподели, че „съдбата на „Люляче” е част от съдбата на този град, но и част от моята съдба. „Люляче” си остана моя рожба в миналото и завинаги. То е смисълът на живота ми“.

На финала около юбилейната торта се събраха всички поколения на ансамбъл „Люляче“ и си пожелаха да се съберат отново след десет години.

     Детският танцов ансамбъл „Люляче“ бе цели 30 години на сцена.