На 10 май 2022 година във фоайе на Народна библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново беше представена втората изложба на ловчалията Росен Нечов – „Пролетна импресия“. В нея са представени отново над 70 творби от фризове по орнаментална композиция, мозайка и акварел. Събитието беше организирано от Студентски съвет на ВТУ и Народна библиотека „П. Р. Славейков“.

Специален гост при откриването на изложбата беше проф. дн Антоанета Анчева, председател на Общото събрание на Великотърновския университет.

В изложбата са представени и творби на Станислав Кордоловски, студент във Факултет по изобразително изкуство, специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“, който представя 10 живописни творби.

Двамата автори бяха представени от Христо Костов, председател на комисията по Култура, наука и изкуства към Студентския съвет, като и двамата автори са членове на същата комисия.  Събитието беше съпроводено с изпълнение на талантливата пианистка Ирина Атанасова и Станислав Кордоловски на флейта.

На изложбата можете да се насладите до 31 май.

 

Росен Пламенов Нечов е роден в гр. Ловеч през 2000 г.  От 10 годишна възраст се занимава активно с рисуване. В родния си град  редовно посещава ОДК / Обединен детски комплекс/, с ръководител Кремена Попова, където взема участва в множество национални и международни конкурси, от където има присъдени международни награди.

Средно образование учи в Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски “ в гр.София. Росен пет години активно изучава всички духовни дисциплини. От там се заражда и любовта към иконографията, стенописа и дърворезбата. Първата икона, която прави е точно там, на „Св. Георги Победоносец“, с която той никога няма да се раздели.

Росен завършва Духовната семинария през 2019 г. С положената основа на знания и опит, който има, той продължава своето развитие и усъвършенстване в предначертаната посока. Записва се в ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с желаната от него дисциплина в Православен богословски факултет,  спец“ Църковни изкуства – иконопис, стенопис и дърворезба“.

Работейки с много голямо желание  и вдъхновение, което намира и всяко лято в Рилската света обител, той създава своите творби с вътрешно усещане и душевност. Миналата година беше неговата първа дебютна изложба през м. декември, където бяха представени над 70 произведения с тематика орнаментална композиция, живопис, графики и  икони.