Приета е Националната карта на социалните услуги с решение № 574 от 8 август 2024 г. на Министерски съвет. Информация относно включените в Картата социални и интегрирани здравно-социални услуги на общинско и областно ниво е публикувана на интернет страницата на Областна администрация Ловеч в раздел справочник: https://www.lovech.government.bg/section-337-content.html

Националната карта на социалните услуги е дългосрочен документ с десетгодишен срок на действие. Със Закона за социалните услуги за първи път се въведе планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта на социалните услуги.

По този начин държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна в дългосрочен план. Националното планиране е особено важно, тъй като то ще е основанието за определяне на пакета от социални услуги на ниво община и област, за които следва да се осигури финансиране от държавния бюджет. В картата ще се определи и максималният брой потребители на всички социални услуги, за които се осигурява изцяло или частично финансиране от държавния бюджет.