С поднасяне на венци и цветя на признателност завърши гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски в село Къкрина, община Ловеч, което се проведе сутринта на 18 юли – рожденият ден на Апостола.

Първи своя венец поднесоха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов. В поклонението в Къкринското ханче  се включиха още народният представител Милко Недялков, заместник-кметът Венцислав Христов, общински съветници, представители на граждански организации, граждани и туристи.

Художествената програма от възрожденски песни и стихове изнесоха самодейците от местното Народно читалище „Васил Левски – 1924 г.“

Пред събралото се множество историците Силвия Георгиева и Юлия Йовева представиха новата си книга „Съградено от народната памет. История на Къкринското ханче – първият музей за Васил Левски“.  Изданието е събрало ценни свидетелства, факти и снимки.  Интересен факт е, че трима от най-близките съратници на Левски са родени в Къкрина. Това са Христо Иванов – Големия, Христо Цонев – Латинеца и Никола Сирков – Халача.

След това директорът на Регионалния исторически музей Капка Кузманова представи изложбата „85 години от откриването на първия музей за Левски – Къкринското ханче“. Фотосите, подредени в двора на музея, разказват за премеждията на сградата от 1931 г. до наши дни. Най-голям интерес предизвикват фотосите от възстановка на залавянето на Васил Левски, станала на 17 февруари 1963 г.

Поклонението в Къкрина бе посветено на 180 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. Довечера от 17.30 часа в Ловеч е предвидена панихида за Апостола в храма „Успение Богородично“ във кв. „Вароша“, от 18 часа е гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски. От 18.30 часа ще има концерт от патриотични песни в изпълнение на Смесения градски хор при Ловчанско читалище „Наука -1870“ и Общински духов оркестър на сцената в Ловешката средновековна крепост.