С обучение по първа помощ и психо социална подкрепа стартираха инициативите по проект „Учим и се забавляваме заедно“. Над 50 деца и родители се включиха в обучението. Доброволците Магдалена Николаева, Никол Иванова, Калин Кънев, Станислава Бояджиева и Цветомира Георгиева обучиха децата, пострадали от конфликта в Украйна, намиращи се в село Рибарица как да оказват първа долекарска помощ.

Темите бяха ”Видове рани. Оказване на първа помощ при наранявания.“, „Увреждане на стави и кости-изкълчване, навяхване и счупване.” и „Ухапвания от насекоми и змии и оказване на първа долекарска помощ”. Червенокръстците  обясниха как се оказва първа помощ при такива инциденти на другарче или пострадал човек, на кого трябва да се обадят и как да предпазят самите себе си от наранявания. Децата с интерес изслушаха какво първо трябва да направят за пострадал човек, как се да разберат дали диша, методи превързване при рани, изгаряния, изкълчване, навяхване и счупвания на стави и как се оказва първа долекарска помощ до пристигане на екип на спешна помощ. Голяма част от тях се включиха и направиха превръзки при счупване на ръка както и сърдечен масаж на манекен.

Целевите групи на проекта са 50 деца  и техните родители от Ловеч и с. Рибарица. Целта на проекта е да се подобрят уменията им да се справят с   преодоляване на травмата от срещата с войната у децата, да се премахне езиковата бариера, да се стимулират познавателните им потребности , както и   интеграция на украинските деца и възрастни в българското общество, като се работи в посока на подобряване на концентрацията, развитие на социални умения и се привлекат участващите в различните инициативи свързани с грижа, обучение и занимателни дейности за деца от Украйна.

Очакваните резултати по отношение на децата са свързани   с придобити нови знания и умения за изработване на предмети от естествени материали, подобрени умения за работа в екип, насърчено творческото мислене,   създадени възможности за осмисляне на свободното време.

Проектът е финансиран от „BCAUSE“ България.