Даниела Балабанова БТА

С молитва пред икона с мощи на преподобния Гавриил Ургебадзе започна Лазаровден в Ловеч. Светинята е изложена в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в града. Присъстващите на светата литургия за празника се поклониха пред иконата и се помолиха за здраве, мир и благоденствие.

Свещеноиконом Михаил Ковачев разказа за БТА, че архимандрит Серафим, предстоятел на храма „Свети Цховели“ в Грузия, с благословението на патриарх Илия II, е дарил мощите на Свети Гавриил Ургебадзе на България. Те са вградени в две икони – едната е в Бачковския манастир, а другата е в дома на Петър Петканов. Домашната икона с мощите е в ловешкия храм за празниците.

„Свети Гавриил е един от съвременните отци на нашето време. Той е починал в края на 20-и век. Ние четем в житията на светиите как някога мъчениците от ревност към Бога, за да изобличат идолското заблуждение, са подпалвали езическите храмове, разрушавали са идолите и след това са приемали мъченическа смърт. Свети Гавриил именно това е направил“, каза свещеноиконом Михаил Ковачев. По думите му през 1965 г., при първомайската манифестация в столицата на Грузия Тбилиси, Гавриил е запалил 12-метровия портрет на Ленин, т.е. както древните мъченици, е изгорил идола на онова време. Качил се на трибуната и започнал да проповядва за Бога. След това са го арестували и цял живот са го гонили и мъчили, но никога не се е озлобявал към своите мъчители, добави отец Михаил Ковачев.

Той каза още, че свети Гавриил Ургебадзе през целия си живот е прекарал във въздържание и Господ му е дал велика сила. Сега пред неговите свети мощи в манастира Самтавро стават много чудеса. „Сега ние имаме тази велика радост свети Гавриил със своите свети мощи да дойде в нашия град, в нашия храм и да благослови нас, гражданите на града, и цялата епархия“, посочи още свещеноиконом Михаил Ковачев.

Иконата с мощите на Свети Гавриил ще остане през целия ден, както и на следващия – Цветница, когато Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи архиерейска света литургия.