znanie1807143С изложба приключи проектът на Сдружение „Знание” „Плетена нишка”. Деца, родители и гости с голям интерес разгледаха показаните плетени предмети, аксесоари, дрехи ипана, представящи няколко традиционни български обичая. Изложени бяха също снимки на процеса на обучение и усвояване умението за плетене от момичетата на СОУ „Тодор Кирков”. От първите стъпки до сложните рокли, блузи, шапки. Особено внимание привлякоха плетените пана с кукли на персонажи от празнуването на Коледа, Баба Марта и Лазаровден. Не липсваха елементи като река с венци на лазарки, цъфнало дръвче с окачени мартенички, традиционна черга и синия и всичко това изплетено с цветни прежди и много въображение. Организаторите от Сдружение „Знание” бяха подготвили за младите плетачи грамоти за участие в проекта и програма „Живо наследство” и малки подаръци.

znanie1807141„Плетена нишка” е проект, който привлече младите хора, те се докоснаха до света на традиционните занаяти – плетене, изработване на плъст, кошничарство. Темата срещна няколко възрастови поколения, от една страна участниците в проекта, които научиха нови неща от възрастни хора притежаващи съответните умения, от друга самите третокласнички запознаха децата от детска градина „Слънце” с плетачеството и традиционните празници. В изработването на плетените предмети се включиха още някой майки и баби, които си спомниха позабравеното умение и се радваха на съвместната работа със своите деца.

Изложбата може да се види в Художествената галерия до края на месец юли 2014 г. По проекта бяха изработени и три вида картички, представящи плетива, традиционни празници (пана с кукли изработени в рамките на проекта) и кошничарство. Проектът е по програма „Живо наследство” и се финансира от Фондация „Работилница за граждански инициативи” с подкрепата на Фондация „Америка за България”