lovechoblast906151С изложбата „Свобода и национално съзнание“ в Ловеч започват честванията на 130-годишнината от Съединението на България. Експозицията ще бъде подредена в изложбената зала на Регионалния исторически музей на 4 септември и може да бъде видяна до 11 септември всеки ден от 10 до 16 ч. 25 фотоса ще покажат и разкажат за началото на формирането на българското самосъзнание и идентичност, за основните периоди от борбата за освобождението на България.

Идеята е разкрита чрез репродукции на картини на български и чужди художници.

Навръх 6 септември, неделя, от 9 ч. в приземния храм „Въведение Богодорично“ при катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде отслужена Божествена света литургия, в 11 ч. отвън ще има молебен за благоденствие. След това тържествено ще бъде вдигнато националното знаме.

В 11.30 ч. започва концертът на представителния духов оркестър на Сухопътните войски на Българската армия – пак пред храма на центъра. В 17 ч. в парка „Стратеш“ ще стане награждаването на победителите в детското велосъстезание „Деца на колела“, посветено на празника (подробно за него публикуваме отделно).