Павлин Иванов

Само ден преди началото на учебната година, в Ловеч достъпът до училищата и детските градини е много далеч от безопасен за деца и родители. Единици са училищата, в които собственикът на пътища и тротоари – Община Ловеч, чрез кмета Маринова, се е погрижил да бъдат в добро състояние, осигуряващо поносимо ниво на безопасност.

Входа на Бабаковец, Детска градина “Детелина. Макар и само с една група и пред закриване, достъпът до нея по безопасен начин на практика е невъзможен. Заради продължаващ ремонт, недомислен от гледна точка на правилно разполагане във времето дейности, безопасния достъп до нея е невъзможен. Родителите няма в близост къде да спрат, а ако случайно намерят място, не е възможно да преминат безопасно по тротоар до входа на заведението. Защото .. такъв няма.

И разбира се, че е повече от хубаво, че се прави в ремонт на един от най-занемарените и отчайващи квартали на Ловеч. В това не може да има спор. Но би трябвало, при планирането да се обезпечи безопасността на децата и техните родители.

На терена на ремонта, дори няма обезопасителни мрежи, знаци .. нищо. И не, че ако случайно се спазваха строителните правила щеше да бъде различно. Но поне за пред хора.

Училище “Димитър Димов”, дори не си струва да се коментира. Злополучния, провален проект със Спортната зала, дори и днес заплашва здравето на децата. Пред самото училище, дупка до дупка, мръсотия, прах, безобразно спрели автомобили.

Достъпът до ПГИТУ Ловеч, отново в квартал Бабаковец. Просто такъв НЯМА. Няма тротоар, по който безопасно деца и родители да се придвижат до входа на училището! А ако случайно завали дъжд, в тъмната част на деня ..

По пътя към Бабковец, прословутите с неработенето си светофари, почти ежедневно предизвикват леки произшествия. Само припомням, че подобно събитие – неработещи светофари, имаше много дълго време до “Лукойл”. Оказа се, по изявление на Община Ловеч, че договорът за поддръжка е сключен с някаква фирма, намираща се доста далеко от Ловеч. И за да се подменят или пренастроят светофарните уредби, трябва да се чака фирмата да се накани и да благоволи да си свърши работата. Това отне месеци, на Била, очевидно също трябва да минат месеци и редица катастрофи да се случат, за да се направи нещо елементарно – някой да си свърши работата.

Достъпът до училище “Панайот Пипков” във Вароша също поставя под въпрос безопасността на децата и техните родители. Всички от много години знаем за полусрутената и опасна къща на завоя, непосредствено преди учебното заведение. Само Господ знае, кога къщата ще се срути и само хората знаят, че подобно безхаберно отношение на властите, допуснали опасната сграда да бъде на това място с години, няма граници.

Точно на този завои, точно пред това училище е опасно!

И не на последно място, детска градина “Мария Сиркова”. Без грам мисъл за адекватен достъп! Въпреки множеството пешеходни пътеки около ненужното и несъразмерно голямо кръгово, родителите каращи с автомобилите си малчуганите, няма никакъв шанс да спрат законно в близост. И зима и лете. А родителите, напълно разбираемо масово нарушават правилата, предизвикват задръствания, ограничаване на видимостта и по този начин, създават сериозни предпоставки за произшествия.

Пешеходните пътеки в почти целият град са невидими, светофарите ту работя, ту не, около повече училища е невъзможно безопасното придвижване. А утре, на 15 септември ще има речи, в които основната мисъл ще бъде как се грижим за децата си.