Даниела Балабанова, БТА
Ръководството на МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч е освободило състава на ТЕЛК – Ловеч, които в понеделник са подали молби за напускане, и комисията спря работа, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска. Въпреки че заседателната зала на комисията вече е запечатана, тази сутрин там чакаха пациенти. Във фоайето бе и обвиненият в подкуп председател на комисията д-р Донка Минкова, която в петък /13 декември/ внесе молба за връщане на работа. Това бе е причината целият състав на комисията да напусне.
“Целият ТЕЛК е освободен от работа, издадени са заповеди за прекратяване на трудовите им договори по тяхно настояване и до ден-два ще се разбере къде съставът на комисията ще работи и къде хората ще продължат да идват за експертни решения”, поясни директорът на болницата. По думите й ще бъде назначен нов ТЕЛК към друга болница. Хората, които не са обслужени, ще получат уведомителни писма къде и кога да се явят.
Д-р Нановска каза още, че се очаква заповед на Регионалната здравна инспекция в Ловеч за закриване на комисията. От там съобщиха, че чакат първо съгласуване с Министерството на здравеопазването, което ще бъде в най-кратък срок.
Въпреки това д-р Донка Минкова тази сутрин беше във фоайето на ТЕЛК – Ловеч. Тя каза, че е дошла на работа, но не са й върнали ключа за кабинета. “Няма защо да не съм на работа. Все пак решенията на Ловешкия окръжен съд и липсата на протест от страна на прокуратурата означава, че аз съм възстановена на работа”, добави Минкова. Според д-р Нановска обаче няма как да е на работа, след като ТЕЛК-а няма състав, с който да работи.
Пациентите, които бяха дошли от различни краища на областта, научиха от медиите, че ТЕЛК-а няма да работи. Пред залите на комисията остана само д-р Минкова.