Община Ловеч, съвместно с Регионалната дирекция на горите – Ловеч, предприема мерки по контрола и опазването на липовите насаждения от незаконна сеч в периода на събиране на липов цвят. Това съобщи на пресконференция днес кметът Корнелия Маринова.

За целта се организират съвместни проверки с представители на общинските структури.

Както знаете, кметът на Община Ловеч издаде съответната заповед № 3-800/27.05.2019 г., с която забранява брането на липов цвят от насаждения и единични дървета в парковете, зелените площи, вътрешнокварталните градинки, междублоковите пространства, сервитутите на пътните артерии, алеите и други площи общинска собственост на територията на община Ловеч без издадено актуално разрешително.

От общинското звено „Контрол и сигурност“ информират, че в периода от 01.06.2019 г. до 18.06.2019 г. има съставени 23 /двадесет и три/ броя АУАН (Актове за установяване на административно нарушение). Те са по Наредба № 1 за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата, общественото имущество и природата на Ловешка община на Общински съвет Ловеч по чл. 5, т. 9 ) тоест за изсичането и кастренето на дървета и храсти при брането на диворастящи плодове, липов цвят, билки и др.

Служителите от Районно управление на горите в Ловеч за същия период са съставили 2 /два/ броя АУАН.

По-рано в РДГ Ловеч е получено писмо на Изпълнителната агенция по горите от 11.06.2019г. с указание за повишено внимание насочено към контрола и опазването на липовите насаждения от незаконна сеч в периода на събиране на липов цвят и организиране на съвместни проверки с представители на общинските структури. За целта един или два пъти седмично до края на м. юни при съгласуване с екипа от горски инспектори на РДГ Ловеч, отговарящ за общината, се организират проверки в горски територии с липови насаждения.

Проверките се провеждат с излизане рано сутрин / към 5.00 часа /, когато по наблюдения от предишни години най-често се извършва незаконна сеч на липови дървета като по-късно през деня ромски фамилии обират безпрепятствено липовия цвят.

Събирането на лечебни растения /липов цвят/ съгласно Закона за горите / чл.117- чл.121/ е разрешено за лични нужди /в малки количества / или за стопански цели с издадено съответно позволително от собственика на горската територия при спазване на законовите разпоредби. При всички случаи обаче се изисква да не се увреждат източниците – липовите дървета /чл. 3, т.4 от Наредба №2 от 21.01.2004г. за правилата и изискванията за събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения/.

Освен това съгласно разпоредбата на чл. 213, ал. 1 от Закона за горите:

„Забраняват се покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхранението и преработването на:

т.4. недървесни горски продукти / липов цвят/, които са предмет на стопанска дейност, както и коледни елхи – непридружени с превозен билет за недървесни горски продукти.”