Създаването на по-добро бъдеще за младите хора и подпомагането на жертвите на войната в Украйна са двете теми на тазгодишната Награда на ЕИСК за гражданското общество

Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) вече приема кандидатури за Наградата за гражданското общество за 2022 г., с която ще отличи иновативни и творчески проекти и инициативи в две категории: овластяване на младите хора и подпомагане на украинските граждани, засегнати от ужасяващите събития в тяхната разкъсана от войната страна.

Общо 60 000 EUR ще бъдат отпуснати на максимум шестима победители, като за всяка категория ще има по трима победители. Церемонията по награждаването на победителите ще се състои по време на пленарната сесия на ЕИСК на 14 и 15 декември 2022 г.

Крайният срок за подаване на кандидатури е 10,00 ч. (брюкселско време) на 31 юли 2022 г.

Проектите трябва вече да са приключили или все още да се осъществяват. Тези, които са планирани, но чието изпълнение не е започнало до 31 юли 2022 г., ще бъдат отхвърлени.

За Наградата могат да кандидатстват всички организации на гражданското общество, физически лица и частни дружества, които осъществяват инициативи с нестопанска цел. Организациите и дружествата трябва да бъдат официално регистрирани в ЕС, а физическите лица кандидати трябва да бъдат граждани на ЕС или граждани на трети държави и пребиваващи в ЕС.

Всички инициативи и проекти трябва да се осъществяват в ЕС, с изключение на проектите от категория 2 (Европейско гражданско общество за Украйна), които могат да се осъществяват и в Украйна.

Пълният списък с изискванията и формулярът за кандидатстване онлайн са поместени на нашата уебстраница.

Целта на водещата награда на ЕИСК за гражданското общество е да се повиши осведомеността за изключителния принос на гражданското общество за създаването на европейска идентичност и гражданство и за популяризирането на общите ценности, които укрепват европейската интеграция.