Срещата се проведе в Окръжен съд – Ловеч и беше в рамките на Образователната програма на ВСС и МОН

Какво е трафик на хора и какви видове може да бъде той? Това бяха основните въпроси, чиито отговори получиха възпитаниците на Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч, които участват в Образователната програма на ВСС и МОН. Темата бе представена от Радослав Ангелов – младши съдия в Окръжен съд – Ловеч.

Според Закона за борба с трафика на хора (изм. – ДВ, бр. 84 от 2013 г.) „трафик на хора“ е набирането, транспортирането, прехвърлянето, укриването или приемането на хора, независимо от изразената от тях воля, когато се извършва с цел експлоатация“.

Съдия Ангелов подчерта, че особено уязвими са хора с нисък социален статус и образование, както и с физически или психически дефицити. Той разказа, че жертвите на трафик на хора може да се използват не само с цел трудова или сексуална експлоатация, но и като донори на органи, като това важи най-вече за деца. Не са рядко и случаите, в които пострадалите са принуждавани да разпространяват наркотици, включително да пренасят такива вещества през държавни граници.

Други видове експлоатация при трафик на хора включват трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им деца, както и за продажба на телесни органи, тъкани и яйцеклетки.

Радослав Ангелов предупреди учениците при пътуване никога да не предават личните си документи на случайни или слабопознати хора.