Съдействие за осигуряване на финансиране с цел възстановяване на уникалността на къща музей „Васил Левски“ в с. Батулци, община Ябланица, поиска от министъра на културата областният управител инж. Светослав Славчев. Следващата година областната администрация ще кандидатства за финансова подкрепа чрез бюджета на Министерството на културата за изпълнение на строително-ремонтни и консервационно-реставрационни работи, предвидени във вече изготвения инвестиционен проект.

Във връзка с предстоящото изготвяне на националната програма с конкретни събития за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола през 2023 г. областният управител предлага къщата музей в Батулци да бъде включена в планираните действия с цел възстановяването й като паметно място от някогашната славна история и като неопазено културно наследство.

Къщата музей „Васил Левски“ в Батулци е със статут на единична историческа недвижима културна ценност с местно значение. Свързана е с революционно-освободителното движение в региона. През 1871 г. Васил Левски полага основите на местния революционен комитет в дома на Георги Диков – Кекевето. Къщата е обявена за паметник на Възраждането, поставена е паметна плоча, а в стаите през 1966 г. е открита музейна сбирка, която е отворена за посетители до средата на 90-те години на миналия век. Сградата е с акт за държавна собственост от 1968 г., съгласно който имотът се преотстъпва за ползване на селсъвета в с. Батулци. Към момента тя е необитаема и в аварийно състояние.

Три поредни години от 2020 г. насам са подавани документи в Министерството на културата по обявени процедури за финансиране, класирано е проектно предложение на третия път – в началото на тази година. То е за изработване на инвестиционен проект за консервация и реставрация на сградата като първи етап от възстановителните работи, като областната администрация спечели финансиране в размер на 15 600 лв. Проектната документация е изработена, инвестиционният проект за основен ремонт, консервация, реставрация и адаптация на сградата е внесен за съгласуване в НИНКН преди седмица, пак тогава е внесен в Министерството на културата и докладът с финансовия отчет. Тъй като съгласуваният инвестиционен проект е необходим за издаване на разрешение за строеж от главния архитект на община Ябланица и предвид практиката на бавни съгласувателни процедури, областният управител моли проектната документация да бъде заверена до края на януари идната година, за да може през февруари областната администрация веднага да кандидатства за финансиране. Необходимо е спешно укрепване и предотвратяване на по-нататъшното увреждане и разрушаване на сградата.

Действията по спасяването на къщата музей са подкрепени от местната общност, както и от представители на инициативния комитет „Васил Левски“ в Батулци.