Две учебни заведения от област Ловеч са сред най-активните у нас в Европейския ден на спорта в училище. Инициативата да се отличат най-активните училища, за което допринася най-много именно спортът, за седма поредна година е на сдружение „БГ Бъди активен“, а областна администрация – Ловеч, за втори път е партньор, който подкрепя и популяризира събитието.

Европейският ден на спорта в училище е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови начини за физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ на всеки участник. На 24 септември т. г. в близо 400 учебни заведения в цялата страна бяха организирани множество различни събития с участието на над 85 000 ученици и близо 9500 преподаватели. И тази година разнообразната програма включваше всякакви видове физическа активност, спорт и игри с широкото им отразяване в социалните медии. Повече от половината от участващите учебни заведения бяха организирали тематично празника, като основните теми бяха активни пространства и  училище без отпадъци.

В инициативата от област Ловеч се включиха над 1900 ученици  и 150 преподаватели от 11 учебни заведения. След получаването на отчетите, проведеното задълбочено проучване на данните и според критериите на „БГ Бъди активен“ сдружението отличи за област Ловеч СУ „Васил Левски“ – с. Черни Осъм (националното училище за планински водачи, за което общинският съвет в Троян наскоро прие да се преименува на средно училище за планински водачи „Минко Занковски“), и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч.

В СУ „Васил Левски“ – Черни Осъм, е организиран целодневен  спортен празник с участието на 70% от учениците и 24 преподаватели в 18 различни активности. Проведен е целодневен преход до Козя стена, а в учебното заведение за друга част от учениците – катерене по външна катерачна стена, изграждане и спускане по алпийски тролей над реката, щафетни игри, разпъване и събиране на палатки (състезание), аеробика, народни танци, колоездене, слек лайн, тръгване на преход към Северен Джендем. За отразяване на една от основните теми на инициативата – „Активни пространства“, в учебното заведение е  изрисуван компас – атрактивно дворно пространство, и направено озеленяване.

В ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч, е организиран двучасов спортен празник с участието на 62% от учениците. Проведени са и физзарядка – упражнения преди началото на часовете, флашмоб – предаван на живо по социалните мрежи, „Пътека на здравето“, футбол за учениците и  народна топка.

Учебните заведения, участвали в Европейския ден на спорта в училище, получиха от „БГ Бъди активен“ електронни сертификати за участие, както и онлайн достъп до ресурси – наръчници, презентации и други,  в помощ на организирането на спортни празници.

Победителите от област Ловеч ще бъдат наградени и от областния управител, ангажимент, поет от инж. Светослав Славчев при обявяването и промотирането на инициативата. Той пък получи специалната благодарност на „БГ Бъди активен“ и сертификат за подкрепата и популязиризането на събитието.

Европейският ден на спорта в училище е част от кампанията NowWeMove и Европейската седмица на спорта #BeActiv. Събитията от кампанията са официално подкрепени от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.