Текст и снимки: д-р Дарина Петрова, Мария Бончева и Любомир Терзиев
От началото на годината бяха проведени два двудневни похода и един ски – лагер. Първият зимен поход 15 – 16 януари: гр. Априлци – х. Тъжа – вр. Марагидик и обратно с 17 участници. Четири часа нагоре, стъпка по стъпка в прекрасно слънчево време до хижата и оттам още 2 часа до вр. Марагидик (1889 м), кръстен, според легендата, на княгина Тамара – сестра на цар Иван Шишман. Обречена за харема на султан Мурад, на път за Одрин, тя минала по тия места. Княгинята пожелала да погледне родината си от този връх, изкачила се на него и от мъка по поробеното отечество от очите и потекли бистри сълзи. Те дали живот на река Тъжа. Името на върха и прохода източно от него – Марагидик означават красивата Мара. От високото се разкриват неописуеми гледки към могъщата снага на зимната планина.

Вторият поход бе също традиционен за зимния карнавал на х. Дерменка на 29 – 30 януари 2022 г. Времето на високото било бе студено, мъгливо с ниска видимост, но групата се движеше компактно и сигурно.  За кратко изникваха  фантастични гледки  без граница между небето и земята. В рязък контраст в хижа Дерменка бе топло и уютно, цареше веселие, смях и много добро настроение.

     По същото време стартира, за 9-та година, детският ски – лагер за начинаещи и напреднали по време на междусрочната ваканция на учениците от 28 януари до 2 февруари 2022 г. в курортен комплекс Беклемето с 28 участници. Бяхме в нова, уютна база: хотел „Ловен дом – Беклемето“,  в близост до пистите.

Осигурени бяха ски, обувки и щеки от гардероба на комплекса. Подготовката на начинаещите младите скиори се водеше професионално и апостолски от председателя на ТД“Стратеш“  и на отряда на Планинска спасителна служба в Ловеч Светослав Генков.  С напредналите участници работеше опитната и всеотдайна Габриела Станкова. Настроението в лагера беше приятелско, духът – висок. Скиорите прекарваха  по 6 – 7 часа ежедневно на пистите в непрекъснати упражнения и усъвършенстване на уменията.  Тренировките започваха неизменно в 9 часа сутринта, пристигахме първи на пистите. Прекъсваха за топъл обяд и кратка почивка и продължаваха от 13.30 следобед до края на работното време на влековете. Вечер, в топлата столова се провеждаха кратки теоретични занятия, разбор на деня, пееха се песни, имаше подходяща дискотека с водещ  на доброволни начала.

   Часовете на пистите в чистия въздух сред красивата природа, физическите усилия, добрият дневен режим с топла храна, пресни плодове и  планински чай, щедро предоставяни от домакините, достатъчният сън създадоха чудесна  ски – ваканция.
    Лагерът приключи успешно за всички с изпит – викторина ,  връчване на дипломи за индивидуално постигнато ниво на умения в карането на ски, подаръци от ТД“Стратеш“

   Зимната програма продължава с предстоящите прояви на ТД“Стратеш“: на 19 февруари, 2022 г. – Традиционен поход до Къкринското ханче, 8.30 – 13 ч. сборен пункт пред Художествената галерия във Вароша в 8.30 ч.
На 26 – 27 февруари – поход до х. Васильов
На 3 март, 2022 – поход в чест на 3-ТИ МАРТ: до Арката на Беклемето за отбелязване 144 години от Освобождението на България от турско робство.
От 3 до 8 април, 2022 пролетен ученически лагер на Беклемето.