Стотици ученици от всички ловешки училища участваха на 22 април в инициатива в подкрепа на кампанията на шведската екоактивистка Грета Нунберг „Петъци за бъдеще“. Това стана на 22 април, Световният ден на Земята, а децата носеха плакати, рисунки, графики и фигури от пластмасови бутилки, настояващи за щадящо отношение към природата. На плакатите пишеше „Нека пазим Земята чиста“, „Живей, карай колело и рециклирай“, „Земята, нашият дом“ .

Изключително ми е приятно да подкрепя вашата инициатива за опазване на природата, каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която заедно със зам.-кметът Венцислав Христов се присъедини към инициативата. Кметът припомни още:

„Десетилетия наред ние се правехме на „господари на света“, местихме реки, пресушавахме морета, имахме промишлени предприятия, чиито отпадъци замърсяваха нашите реки. Като биолог винаги съм вярвала, че вие, младите хора, можете да промени мисленето и да бъдете по-полезни за планетата Земя. Нека направим така, че не само „Петъци за бъдещето“ да има, а всеки ден да е изтъкан от действие за бъдещето.

Участниците четоха още призиви и стихове, а на финала всички се хванаха на българско хоро.