Стотици възпитаници на училищата и детските градини от община Тетевен, придружени от техните учители и родители, се включиха в празничното шествие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Шествието започна по главната пешеходна улица на град Тетевен и продължи до пл. „Сава Младенов“, където се проведе тържествена церемония, организирана от Община Тетевен по случай 24-ти май.

В шествието се включиха и кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметовете – Тони Стоев и Борис Врабевски, както и председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева. Сред гостите на празника бе и директорът на РЗИ-Ловеч – д-р Росица Милчева.

24-ти май е най-чистият български празник, пред който коленичи цял един народ, прекланяйки се пред мъдростта. Този ден е зареден с магията на солунските братя, боговдъхновени в свещеното си дело. Той е в основата на българската писменост и култура, на развитието на нашата държава, на духовността и книжовността през вековете. Това каза кметът на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева в празничното си слово.

На този специален ден трябва да си даден сметка и за изключителната роля на образованието и просветата в утвърждаването на националната ни идентичност и културна самобитност. Не е случайно и това, че точно днес отдаваме своята почит към учителите, просветните дейци и всички, които допринасят за разпространението на знанието, отбеляза още д-р Бояджиева.

24-ти май е символ на стремежа към знание, образование и развитие, като същевременно почитаме историческото наследство и приноса на Кирил и Методий за разпространението на писмеността и просветата сред славянските народи, каза още кметът.

Директорът на НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен – Ирена Филипова също отправи своето приветствие по случай празника, след което с почетни грамоти бяха отличени учители от училищата и детските градини за приноса им в развитието на образователното дело.

Акустична рок формация към НЧ “Съгласие 1869” – гр. Тетевен също получи почетна грамота и плакет за „Постигнати високи творчески резултати и обогатяване културния живот на Тетевен“. Всички награди бяха връчени от кмета на Община Тетевен.

От името на фондация „Българска Памет“ с председател – д-р Милен Врабевски, бяха връчени парични награди на трима учители и трима ученици от средните училища в гр. Тетевен за проявен професионализъм в сферата на образованието и за постижения в национални конкурси и състезания.

Празничният ден продължи с концерт на народната изпълнителка Николета Николова с участието на музикално-танцова школа „Стефанови“ и младия гайдар Преслав Христов. Концертът е финансиран и организиран от фондация “Максимов” и фирма КАМАКС ООД.